13.3 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMai multe gospodării din Târgu Jiu au fost inundate

Mai multe gospodării din Târgu Jiu au fost inundate

Pompierii gorjeni au fost nevoiţi să intervină cu două motopompe la câteva case de pe strada Petreşti, din municipiul Târgu Jiu. Din cauză că în zonă nu există canalizare, la fiecare ploaie mai puternică, gospodăriile oamenilor se umplu cu apă.

GORJ. În urma ploilor foarte puternice din noaptea de duminică spre luni, şase curţi şi două beciuri de pe strada Petreşti din Târgu Jiu au fost inundate. Pompierii gorjeni au venit cu două motopompe şi o autospecială pentru a scoate apa din gospodăriile cetăţenilor. „Este trecut de ora 11.00 şi noi am pus în funcţiune motopompa la 8.30. Sunt şase curţi pline cu apă, iar oamenii intră cu greu în locuinţe, şi mai avem două beciuri inundate. Am mai fost aici şi în urmă cu două săptămâni şi ceva, când a plouat la fel de puternic. Toate astea se întâmplă din cauză că nu este canalizare“, a spus Augustin Malacu, angajat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj.

Inundaţi de patru ori într-un an

Locuitorii de pe străzile Petreşti şi Primăverii sunt nemulţumiţi de această situaţie şi nu ştiu ce să mai facă: „Este teroare. La fiecare ploaie puternică apa ne inundă curţile. Stă câteva ore, vin pompierii, o scot, apoi se repetă povestea la următoarea ploaie! O să se dărâme temelia din cauza apei! Şi acum câteva săptămâni a fost la fel. Nu se mai poate!“, s-a plâns Cristian Toader, unul dintre localnici.
Daniela Manolache s-a trezit dis-de-dimineaţă pentru a începe treaba prin gospodărie. „Era apa mare, a intrat în coteţele găinilor şi a ajuns şi în beci! Este a patra oară pe anul ăsta când ne inundă. Au zis cei de la primărie că vor rezolva problema. Au refăcut strada de curând şi este mult mai înaltă ca înainte, de aceea toată apa se scurge în curţi la noi. Trebuie canalizare şi pe strada noastră“, a spus femeia plină de amărăciune.

Măsuri pe termen scurt

„O serie de şanţuri şi canale vechi, o dată cu retrocedarea terenurilor, au fost arate şi înfundate, motiv pentru care, în prezent, apele ce vin de pe dealuri ajung în gospodării. Primăria Târgu Jiu a refăcut, la capătul străzii, unul dintre aceste şanţuri, astfel că în acea parte nu mai sunt inundaţii. De asemenea, au fost decolmatate pâraiele din zonă şi s-a discutat cu proprietarii pentru refacerea canalelor, dar această ultimă acţiune se poate începe după ce obţinem acordul scris al tuturor proprietarilor vizaţi. Acestea sunt măsurile ce vor fi luate pe termen scurt“, a spus Lavinia Moşteanu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Târgu Jiu.

Vaccinuri pentru populaţie

Medicul Mariana Sfichi, directoarea adjunctă a Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Gorj, a declarat că persoanele din zonele unde au avut loc inundaţii vor fi vaccinate, dacă se va impune acest lucru: „În situaţiile de acest fel, când au loc inundaţii, cetăţenii sunt vaccinaţi pentru a se preveni apariţia unor boli contagioase. De asemenea, este recomandat ca oamenii să nu consume apă din fântâni până nu o fierb“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS