15.1 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjŞoferul ISJ este şi profesor

Şoferul ISJ este şi profesor

Şoferul inspectorului general şcolar al judeţului Gorj este şi profesor. Sorin Băluţoiu este, începând cu ora 7.00, şofer pe maşina aflată la dispoziţia inspectorului general al ISJ Gorj, iar după ora 15.00, acesta predă cursuri de cultură civică elevilor de gimnaziu. Lucrează ca şofer de 14 ani, iar ca profesor de doar trei ani.

Sorin Băluţoiu a decis să ajungă la catedră după ce a fost şoferul a 21 de inspectori generali şi adjuncţi, din 1992 şi până în prezent. Acum este angajat ca administrator la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. În prima parte a zilei, este şofer pe maşina inspectorului şcolar general, Liviu Andrei, iar după-aamiaza, profesor la Şcolile Generale „Pompiliu Marcea“ şi „Alexandru Ştefulescu“ din Târgu Jiu. De trei ani se află la catedră şi de 14 la volan.

Acesta a terminat Liceul Pedagogic, dar nu a profesat ca dascăl, preferând să se îndrepte către şoferie. Se mândreşte cu faptul că are, până acum, peste 1,5 milioane de kilometri parcurşi la volanul maşinii şi că nu a avut nici un accident. „Am făcut şcoala de şoferi în armată şi a fost mai mult un hobby pentru mine. Am un milion şi jumătate de kilometri parcurşi şi cunosc toată Europa, inclusiv România, fără să am vreun accident“, a spus Sorin Băluţoiu.

De curând, el a absolvit o Facultate de Drept şi un curs de masterat, iar de doi ani este înscris chiar la doctorat. „Deci eu nu sunt un neica-nimeni“, a spus pe un ton uşor revoltat şoferul profesor. Sorin Băluţoiu a susţinut de trei ori examen de titularizare în învăţământ şi a reuşit, până la urmă, în acest an să-şi atingă scopul. Acum este titular în învăţământ şi are cartea de muncă la şcoală, în timp ce la Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj este încadrat ca administrator, dar continuă să fie şofer pe maşina inspectorului general. Sorin Băluţoiu nu a putut renunţa la prima dragoste: şoferia. „Eu sunt titular la şcoală. Sunt profesor. La inspectorat lucrez pe maşină benevol, pentru că nu-mi plăteşte nimeni nici un leu“, a adăugat el. Sorin Băluţoiu este plătit la Inspectoratul Şcolar pe cumul de funcţii şi câştigă ca şofer 360 de lei, iar ca profesor în jur de 750 de lei.

 

S-a descurcat singur în viaţă

 

Sorin Băluţoiu are „origini sănătoase“, acesta provenind dintr-o familie de intelectuali. „Maică-mea a fost învăţătoare, taică-meu inginer. Deci nu sunt un neica-nimeni. Dar pe mine nu m-a ajutat mama sau tata să ajung unde sunt. Eu am ajuns doar cu propriile mele puteri (…) Eu singur mi-am cumpărat un apartament, singur mi-am cumpărat o maşină, cu propriile mele puteri şi ale soţiei“, a spus Sorin Băluţoiu.

Povestea de viaţă a şoferului care apoi a devenit profesor este interesantă: „Eu am terminat Liceul Pedagogic şi mi s-a dat repartiţie. M-am căsătorit şi apoi m-au luat în armată. Am vrut să dau la Medicină veterinară (…) Am terminat facultatea cu 8,50 şi am făcut doi ani la Bucureşti (…) Dacă eram un prost, nu mă lua domnul Gorun (Adrian Gorun, secretarul general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului – n.r.) în minister şi peste tot pe unde a vrut dumnealui, dar nu am mai putut eu, pentru că nu voiam să mi se destrame familia, pentru că sunt un familist convins“.

Sorin Băluţoiu spune că reuşeşte să îmbine cele două ocupaţii şi să-şi facă datoria în ambele locuri de muncă şi că nu are nici un privilegiu în activitatea de dascăl pentru faptul că este şi şoferul inspectorului general şcolar: „Pe mine nu mă evaluează domnul inspector general“.

 

Vine îmbrăcat numai la costum

 

Liviu Andrei, inspectorul şcolar general al judeţului Gorj, consideră că şoferul său poate să muncească şi la catedră: „Ce, nu are voie omul să facă studii şi să-şi desăvârşească şi cariera? El are o fişă a postului la inspectorat şi alta a postului la şcoală. A solicitat să rămână şi aici, după ce în vară a luat examenul de titularizare. Este titular în învăţământ şi se achită şi de una, şi de cealaltă“.

Ion Floroiu, directorul Şcolii Generale „Pompiliu Marcea“, spune că Sorin Băluţoiu are o prezenţă agreabilă în faţa elevilor: „Dă dovadă de seriozitate şi este un coleg bun. Are o prezenţă agreabilă, pentru că vine întotdeauna la cursuri îmbrăcat în costum“. Totuşi, prin cancelaria şcolii circulă o glumă legată de şoferul profesor. Elevii unei clase la care Sorin Băluţoiu are cursuri au fost întrebaţi de conducerea şcolii cu cine au ore, pentru că profesorul nu îşi mai făcuse apariţia, iar aceştia au răspuns: „Cu domn’ şofer!“. „Nu este adevărat. Nu am auzit aşa ceva“, a dezminţit Ion Floroiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII