24.6 C
Craiova
marți, 11 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSuspiciune de rabie la Hurezani

Suspiciune de rabie la Hurezani

După ce, recent, două vulpi turbate au fost identificate pe teritoriul judeţului Gorj, în comuna Hurezani a mai apărut un caz suspect de rabie.

GORJ. Comuna Hurezani-Gorj a intrat ieri în alertă, după ce medicii veterinari au stabilit că o vacă prezintă simptomele turbării. Animalul aparţine familiei Iriza, din satul Plopu.

Oamenii au observat încă de la începutul săptămânii că animalul are un comportament ciudat, însă miercuri seară, vaca nu mai putea fi stăpânită, motiv pentru care a fost solicitată prezenţa unui medic veterinar.

La faţa locului au sosit specialişti ai Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Gorj.

În cazul în care medicii vor avea certitudinea că animalul constituie un pericol, acesta va fi sacrificat şi vor fi prelevate probe pentru efectuarea de teste în laboratorul DSV de la Târgu Jiu.

 

Alertă printre săteni

 

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj, Ion Iliuţă, a declarat că, în cazul în care examenul de laborator va confirma suspiciunea de rabie, se va trece la instituirea carantinei şi la vaccinarea animalelor şi a populaţiei din zonă: „Este o procedură care trebuie aplicată cu foarte mare stricteţe şi oamenii trebuie să fie conştienţi de pericolul pe care îl reprezintă contactul cu astfel de animale. Este o perioadă în care incidenţa acestei boli este crescută. Avem deja două cazuri de vulpi turbate la Stoina şi Alimpeşti, confirmate în laborator. Pe câmp sau la pădure, animalele din gospodării pot să intre în contact cu cele sălbatice şi să conctracteze turbarea. Boala este mortală şi de aceea trebuie vaccinaţi imediat membrii familiei Iriza“, a declarat directorul Ion Iliuţă.

Recomandări

 

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj recomandă populaţiei să sesizeze instituţiile şi persoanele competente, în cazul în care descoperă cadavre de animale prin păduri şi intră în contact cu acestea. De asemenea, în cazul unor comportamente anormale ale animalelor din gospodării trebuie anunţaţi imediat medicii veterinari: „Sunt vulpi care pot purta boala şi o transmit. Cei care găsesc cadavre de animale sălbatice în păduri trebuie să nu le atingă sub nici o formă şi să ne anunţe. Inclusiv cei de la primării pot fi solicitaţi, întrucât primarul este şeful comandamentului antiepizootic“, a precizat Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS