30.6 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNefumătorii gorjeni, ignoraţi

Nefumătorii gorjeni, ignoraţi

GORJ. Nefumătorii gorjeni sunt nevoţi să inhaleze fumul de ţigară, chiar dacă se află în locuri publice. Inspecţia Sanitară de Stat Gorj nu a aplicat nici o amendă pentru fumatul în locurile publice. Nicolae Dineaţă, inspectorul-şef al Inspecţiei Sanitare de Stat Gorj, a precizat că instituţia pe care o conduce a dat numai avertismente: „Am aplicat avertismente. Am constatat că agenţii economici s-au conformat şi şi-au amenajat un spaţiu special pentru fumători“.

Conducerea Poliţiei Comunitare Târgu Jiu susţine că, în acest an, au fost aplicate peste 20 de sancţiuni pentru fumatul în locurile publice. Ion Tudor, directorul executiv al Poliţiei Comunitare Târgu Jiu, a precizat că poliţiştii comunitari nu pot acţiona decât în anumite zone: „Noi avem o arie limitată de acţiune. Am dat amenzi pentru fumatul în locurile publice în hala de lactate din Piaţa Centrală, în mijloacele de transport în comun, unde două persoane au fost sancţionate pentru că îşi aprinseseră ţigările. De asemenea, am dat numeroase amenzi celor care au aruncat chiştoacele în locurile interzise“.

 

Consilierii judeţeni fumează la şedinţă

 

Oficiul pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Gorj a desfăşurat o campanie în localurile şi unităţile de alimentaţie publică privind respectarea prevederilor legii împotriva fumatului. Mihaela Răducanu, inspectorul-şef adjunct al OPC Gorj, a precizat că s-au aplicat sancţiuni agenţilor economici: „Agenţii economici au fost amendaţi pentru neasigurarea ventilaţiei, neamenajarea spaţiilor pentru fumători şi nefumători, lipsa afişajului. Persoanelor fizice nu le-am dat sancţiuni, pentru că nu este de competenţa noastră“.

Legea 349 din 2002 interzice fumatul în spaţiile publice închise, respectiv în toate spaţiile din instituţiile publice centrale şi locale, instituţii şi unităţi economice, de alimentaţie publică, de turism, comerciale, de învăţământ, medico-sanitare, culturale, de educaţie, sportive, în toate mijloacele de transport în comun, autogări, gări şi spaţiile închise de la locul de muncă. Nici măcar consilierii judeţeni din Gorj nu respectă legea.

Astfel, la şedinţele consiliului judeţean, desfăşurate în Sala Maură a Prefecturii Gorj, monument istoric, consilierii fumează.

Pe 15 noiembrie a fost Ziua Mondială Antifumat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS