14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGrevă japoneză din cauza salariilor neprimite

Grevă japoneză din cauza salariilor neprimite

Angajaţii unui centru de vârstnici din localitatea gorjeană Novaci au fost ieri în grevă japoneză. Oamenii au apelat la această formă de protest pentru că nu şi-au primit salariile de mai bine de două luni.

GORJ. Cei 25 de angajaţi ai Centrului de vârstnici Novaci nu şi-au mai primit salariile de mai bine de două luni. „Avem rate de achitat, copii de ţinut în şcoli. Ce să mai facem? Cu ce să mai trăim, când mulţi dintre noi sunt unicul angajat din familie?“, a spus cu amărăciune Ionela Smărăndoiu, una dintre angajate.

Dis-de-dimineaţă, oamenii s-au strâns în curte şi au aşteptat în zadar să vină autorităţile la faţa locului, pentru a le asculta doleanţele. „Este discriminare, întrucât ceilalţi angajaţi ai Primăriei Novaci şi-au primit salariile. Ne vrem şi noi banii pentru că am muncit pentru ei. Am ajuns să trăim din alocaţiile copiilor! Lucrez aici de doi ani şi ceva, de atunci am trăit numai din promisiuni: ba că ne cresc salariile, ba că ni le dau la timp. Şi nimic. Cei de la Primăria Novaci ar putea să trăiască din alocaţii?“, a afirmat Valeria Dospin, de 45 de ani, angajată ca îngrijitoare la Centrul de vârstnici din Novaci.

 

 

„Şi noi vrem să trăim!“

 

Cristi Aldescu, liderul sindicatului Ambulanţa, din care fac parte cele 25 de persoane de la centrul de vârstnici, a spus: „Aceşti oameni sunt în grevă pentru că nu au primit salariile aferente lunilor septembrie şi octombrie. Conducerea primăriei şi a Consiliului Local Novaci consideră că achitarea drepturilor salariale se va face când o vor aproba guvernul şi Consiliul Judeţean Gorj. Or, acest lucru este inadmisibil, atâta vreme cât angajaţii primăriei şi-au luat banii la timp. Este o discriminare făcută de primarul Chiriac, salariaţii centrului fiind în subordinea consiliului local şi Primăriei Novaci“, a afirmat Cristi Aldescu. Pe pancartele angajaţilor scria: „Şi noi vrem să trăim!“, „Şi noi avem familii!“, „Daţi-ne salariile!“ sau „Discriminare!“. „Este adevărat ce scrie pe aceste pancarte: şi noi vrem să trăim decent. Cei de la primărie nu ştiu cât de greu este să lucrezi în acest centru, ce înseamnă să ai grijă de bătrâni, să-i schimbi. Muncim în fiecare zi şi ne vrem salariile“, a spus cu lacrimi în ochi una dintre angajate.„Nu ajungeam aici dacă ne primeam salariile. Sunt fete care au şi trei sau patru milioane de lei vechi pe lună. Şi nici măcar pe ăia nu i-au primit“, a declarat Maria Mihaela Fârlan, directoarea Centrului de vârstnici din oraşul Novaci.

 

Edilul, nervos foc

 

Sindicatul Ambulanţa are aproximativ 2.000 de membri, iar Cristi Aldescu a declarat că, în cazul în care autorităţile nu vor rezolva situaţia salariaţilor de la Novaci, va avea loc un miting de solidaritate: „Dacă nu vor lua măsuri, vom face un miting de protest. Sindicatul Ambulaţa are aproximativ 2.000 de membri care se vor solidariza, căci autorităţile nu se implică aşa cum ar trebui în rezolvarea acestor probleme, iar cei care suferă sunt oamenii“, a declarat Cristi Aldescu. Ion Chiriac, edilul oraşului Novaci, a spus că nu este vorba de nici o discriminare, „e treaba lor dacă nu au bani şi alimente în cămară. E gospodăria lor!“. „Nu au habar de ceea ce înseamnă legislaţia, nu am cum să iau bani dintr-un cont şi să îi pun în altul, ca să le dau lor salariile. Cred că în câteva zile se va rezolva această problemă. Aşa este legislaţia, nu am ce să le fac“, a spus Ion Chiriac, primarul oraşului Novaci, vizibil enervat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS