19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de copii îşi fac temele la Centrul de Zi

Zeci de copii îşi fac temele la Centrul de Zi

Zeci de copii din municipiul Târgu Jiu îşi petrec zilnic câteva ore la Centrul de Zi. Aici, sunt ajutaţi să-şi facă temele, au parte de o masă caldă şi se pot juca.

GORJ.  În fiecare zi, 21 de copii şi tineri trec pragul Centrului de Zi din municipiul Târgu Jiu. Cei mai mulţi vin aici pentru că acasă nu are cine să-i supravegheze, să-i ajute la lecţii. Familiile din care fac parte sunt de cele mai multe ori monoparentale şi se confruntă cu greutăţi financiare. „Mulţi copii provin din familii care au venituri reduse, monoparentale. Părinţii nu sunt acasă ca să aibă grijă de ei şi, cu acordul acestora, copiii vin aici. Avem tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 20 de ani“, a spus Gheorghe Milosteanu, directorul Centrului de Zi. Câteva ore pe zi, după terminarea cursurilor şcolare, copiii vin la centru, iau masa, apoi unul dintre educatori îi ajută să-şi rezolve temele primite la şcoală.

Un ajutor pentru micuţi

Cei 21 de tineri pot să utilizeze internetul, să se joace sau să se relaxeze, dar numai după ce îşi fac temele. „Copiii sunt ajutaţi să-şi facă temele, se pune accentul pe educaţie. Avem doi educatori care lucrează cu ei, vom mai angaja unul. Mulţi dintre ei locuiesc în condiţii grele, necorespunzătoare şi cele câteva ore petrecute aici le prind bine. Au o masă caldă pe zi, se pot uita la televizor, au calculatoare cu internet, mai citesc. Principala problemă a familiilor din care provin este lipsa unui venit stabil“, a menţionat Gheorghe Milosteanu. Printre copiii prezenţi zilnic în centru se numără şi cinci micuţi de etnie romă, a căror situaţie familială este destul de gravă. „Locuiesc într-o casă care are acoperiş de placaj, scândură la ferestre. Sunt săraci şi acasă mai au trei fraţi. Doi dintre cei care sunt la noi ar fi trebuit să fie elevi, însă părinţii nu i-au dat la şcoală. Educatorii noştri se ocupă de ei şi în cele două săptămâni de când vin la centru au început să se vadă schimbări“, a mai spus directorul Centrului de Zi.

„Pot să învăţ în linişte“
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
De serviciile centrului pot beneficia tinerii până în 20 de ani, care au o situaţie financiară precară şi care au domiciliul în municipiul Târgu Jiu. Printre cei care vin în prezent la centru se numără, potrivit directorului Milosteanu, şi un tânăr de 20 de ani care urmează cursurile unei şcoli postliceale de asistenţi medicali. Bianca este elevă în clasa a         XII-a şi vine de doi ani, zilnic, la Centrul de Zi „Îmi place foarte mult să vin la centru, a devenit o obişnuinţă. Îmi fac temele, mănânc, stau pe internet, vorbesc pe messenger cu prietenii mei şi aşa trece timpul. Foarte plăcut, de altfel. Sunt elevă în ultimul an de liceu, am şi de învăţat mai mult şi aici mă simt foarte bine. Pot să învăţ în linişte“, a afirmat tânăra.
Cel mai mic copil care beneficiază de serviciile centrului are patru ani, iar cel mai mare are 20 de ani. Capacitatea maximă a centrului este de 25 de locuri, însă mulţi părinţi din municipiu nu vor să-şi lase copiii să vină aici. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS