14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReţea de hackeri anihilată

Reţea de hackeri anihilată

Hackerii vâlceni şi cei argeşeni au primit o lovitură serioasă din partea oamenilor legii. Zeci de tineri sunt anchetaţi pentru fraudă informatică, aceasta depăşind valoarea de un milion de euro.

VÂLCEA. Operaţiunea „Univers 1“ a debutat luni, când poliţiştii din Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) din Piteşti împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) – Biroul Teritorial Argeş au descins în mai multe locaţii din Vâlcea şi Argeş.

Potrivit DIICOT, oamenii legii au efectuat 38 de percheziţii domiciliare în cele două judeţe, dintre care nouă în Vâlcea, având ca scop destructurarea a două grupuri infracţionale constituite în scopul fraudării unor persoane prin intermediul internetului. „Membrii grupărilor infracţionale se ocupau cu activităţi ilicite ce priveau pătrunderea fără drept în sisteme informatice, după care organizau licitaţii fictive pe diferite site-uri, unde au atras sute de cetăţeni străini, îndeletniciri în urma cărora aceştia au dobândit sume foarte mari de bani, peste un milion de euro, achiziţionând apartamente şi maşini de lux“, se arată în comunicatul DIICOT Argeş.

A fost nevoie de investigarea pe o perioadă îndelungată a grupărilor, anchetatorii folosind cu eficienţă deosebită metode şi mijloace specifice structurilor de combatere a crimei organizate.

 

Maşini de lux şi arme

 

Poliţiştii şi procurorii au găsit la locaţiile liderilor grupurilor şi ale principalilor membri ai acestora obiecte şi înscrisuri ce constituie mijloace de probă, acestea servind şi la comiterea infracţiunilor.

S-au ridicat opt unităţi centrale, 11 laptopuri, cinci hard-diskuri, trei switch-uri, un routter, 21 de telefoane mobile, 577 de CD-uri, DVD-uri şi dischete. Poliţiştii au descoperit şi trei pistoale cu aer comprimat, o puşcă de acelaşi gen şi o sabie.

La domiciliile percheziţionate au mai fost găsiţi 14.890 de lei, 46.805 euro şi 2.100 de lire sterline, bani proveniţi din activităţile grupurilor.

Oamenii legii au aplicat sechestru asigurator pe şapte autoturisme de lux dintre care patru BMW Seria 5, două BMW Seria 3 şi un VW Passat.

Când poliţiştii au descins în locaţiile grupării, majoritatea calculatoarelor şi laptopurilor erau conectate la internet, unii membri fiind surprinşi în timp ce îşi exersau „meseria“.

 

51 de persoane cercetate, 14 arestaţi preventiv

 

În urma acţiunii, au fost aduse la sediile BCCO Piteşti, SCCO Vâlcea şi ale secţiilor de poliţie încă 51 de persoane, dintre care 31 făceau parte din grupări, fiind „săgeţi“, celelalte având diferite legături cu acestea. Peste 30 din cei cercetaţi sunt din Vâlcea. În urma administrării probelor, procurorii au prezentat 14 învinuiţi Tribunalului Argeş cu propunere de arestare preventivă, judecătorul emiţând mandate de arestare pentru 29 de zile. Pentru cele 31 de „săgeţi“ procurorii DIICOT urmează să se pronunţe. Creierul celor două grupuri a fost localizat în capitala Angliei. Pentru acesta procurorul a solicitat un mandat de arestare preventivă internaţional. Alte trei persoane învinuite nu au fost găsite, fiind căutate.

În această acţiune au participat 150 de poliţişti, dintre care 70 din Vâlcea. La descinderi au participat toate forţele din Detaşamentele pentru Intervenţie Rapidă din Argeş şi Vâlcea. Acţiunea a necesitat un efort deosebit din partea tuturor poliţiştilor de crimă organizată şi mai ales a specialiştilor de la Compartimentul Cyber Crime din cadrul BCCO Piteşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

37 COMENTARII