19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMarşul diabeticilor, în Piaţa Mihai Viteazul

Marşul diabeticilor, în Piaţa Mihai Viteazul

Promovarea unui stil de viaţă sănătos este singura cale care va putea să oprească „pandemia“ de diabet. Acesta a fost mesajul transmis ieri, de Ziua Mondială a Diabetului, de cei peste 100 de participanţi la marşul din Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova.

Ziua Mondială a Diabetului a fost marcată ieri, la Craiova, printr-o acţiune fără precedent. Timp de o oră, peste 100 de persoane au mărşăluit prin centrul oraşului, pentru a atrage atenţia asupra măririi îngrijorătoare a numărului de cazuri de diabet, în special la copii.

Materiale informative – fluturaşi şi broşuri – au fost împărţite trecătorilor şi s-au făcut teste de glicemie gratuit tuturor celor interesaţi.

Acţiunea, care anul acesta a coincis cu Ziua Naţiunilor Unite, a fost organizată de Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice Dolj împreună cu Asociaţia Diabeticilor Dolj şi Primăria Craiova.

 

Tot mai mulţi copii se îmbolnăvesc de diabet

 

Coordonatorul Programului de Diabet în judeţul Dolj, conf. dr. Maria Moţa, susţine că suntem în plină „pandemie“ de diabet, iar numărul cazurilor este în creştere. „Promovând un stil de viaţă sănătos, putem opri această «pandemie», care a cuprins şi România. Doar în urma depistărilor care s-au făcut prin Programul Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei, s-a constatat că în luna septembrie numărul cazurilor noi a fost de trei ori mai mare decât în septembrie 2006. Cu toate acestea, la un pacient diagnosticat există cel puţin unul nediagnosticat. De asemenea, până de curând, diabetul de tip 2 la copil, care se asociază cu obezitate în 80-90% dintre cazuri, era o raritate. Acum, astfel de cazuri se înmulţesc într-un ritm alarmant“, a declarat Maria Moţa.

 

Copii maturizaţi devreme

 

Marşul a fost dedicat copiilor şi tinerilor cu diabet şi a avut ca deviză „Nici un copil nu ar trebui să moară de diabet“ (No child should die of diabetes).

Printre participanţi s-a aflat şi Cristian Ureche, un copil de 12 ani. De la vârsta de şase ani este insulino-dependent şi acest lucru l-a transformat într-un om mare. Are o gândire destul de matură pentru vârsta lui, învăţând ce înseamnă responsabilitatea de la o vârstă la care alţii se gândesc încă la maşinuţe şi păpuşi. „Înainte nu făceam sport ca glicemia să scadă şi nu prea mă interesa ce mănânc. Acum am mult mai multă grijă de mine. Alimentaţia a devenit foarte importantă, ştiu ce am voie sau nu să mănânc şi încerc să fac mai multă mişcare“, a spus Cristian.

 

„Nu ştiu cum e să trăieşti fără diabet“

 

Alina Popa are 22 de ani şi este studentă la Medicină. Nu ştie cum este viaţa fără diabet pentru că de la şase ani suferă de această boală. Vrea să termine facultatea şi să devină medic specialist în diabet, ca să poată să-i ajute pe cei ca ea. „Nu ştiu cum este să trăieşti fără diabet pentru că eram prea mică şi nu îmi mai amintesc. Dar ştiu că, dacă te-ai îmbolnăvit, toată viaţa ta este dată peste cap. Trebuie să-ţi schimbi radical regimul de viaţă, să-ţi calculezi practic tot ce mănânci“, susţine Alina. Principiile de viaţă promovate de participanţii la marş au fost alimentaţia sănătoasă, bogată în fibre şi vitamine şi săracă în sare, glucide şi grăsimi, un consum moderat de alcool şi exerciţii fizice în fiecare zi. Toate acestea pot să prevină diabetul.

Solidaritate

În cursul serii, clădirea primăriei, fântânile din centrul Craiovei au fost iluminate în bleu (culoarea acestei zile), aşa cum o serie de alte obiective mondiale de mare valoare din întreaga lume au fost colorate la Londra, Geneva, în Bermude, Chicago, Bruxelles, Cardiff, Sydney etc.

Dacă acum în întreaga lume sunt înregistraţi 246 de milioane de pacienţi cu diabet, se preconizează 380 de milioane în 2025.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU