17.9 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSistemele de apă şi canalizare vor fi modernizate

Sistemele de apă şi canalizare vor fi modernizate

GORJ. Cinci oraşe din judeţul Gorj vor beneficia de un proiect de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare în sumă de 120 de milioane de euro. Proiectul va fi finanţat, în cotă de 80%, de Uniunea Europeană, în timp ce contribuţia locală va fi de 20%. Operatorii acestor servicii din cele cinci localităţi sunt reuniţi în societatea APAREGIO, înfiinţată cu scopul de a obţine finanţarea necesară pentru modernizarea alimentării cu apă şi a canalizării. Proiectul se va întinde pe o perioadă de 20 de ani. Din cadrul APAREGIO fac parte operatorii din oraşele Târgu Jiu, Târgu Cărbuneşti, Bumbeşti Jiu, Motru şi Ţicleni. „Lucrările vor consta în înlocuirea reţelelor existente, realizarea unor staţii de tratare, a trei staţii de epurare în localităţile în care nu există: Bumbeşti Jiu, Târgu Cărbuneşti şi Ţicleni. Tarifele practicate acum în cele cinci localităţi care fac parte din APAREGIO sunt diferite, dar se vor unifica“, a spus Ion Popescu.

Cele mai mari investiţii se vor face în Târgu Jiu

În cadrul proiectului de modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi de canalizare, cei mai mulţi bani îi vor primi municipiul Târgu Jiu, 81 de milioane de euro, şi municipiul Motru, 14 milioane de euro. Suma prevăzută pentru oraşul Bumbeşti-Jiu este de şapte milioane de euro, în timp ce pentru Ţicleni şi Târgu Cărbuneşti sunt prevăzute cele mai mici fonduri: 6,5, respectiv 5,5 milioane de euro.

Ion Popescu a precizat că lucrările vor începe anul viitor: „În această lună, se vor finaliza studiile de fezabilitate de la nivelul fiecărei localităţi. Vor avea loc licitaţii internaţionale, iar lucrările vor începe în 2008“.

Cele mai importante lucrări care se vor realiza în municipiul Târgu Jiu constă în extinderea reţelei de canalizare în zona situată peste podul Jiului şi modernizarea staţiei de epurare a apei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS