17.2 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGrupuri de interese doresc o felie din SNLO

Grupuri de interese doresc o felie din SNLO

După ce Grupul Riviera SGPS SA şi-a exprimat intenţia de a realiza, în cooperare cu Societatea Naţională a Lignitului Oltenia Târgu Jiu, două centrale termoelectrice, la Motru şi Rovinari, s-a declanşat un semnal de alarmă în rândul unor persoane interesate de industria producătoare de energie electrică şi termică pe bază de cărbune.

GORJ. Timp de peste trei ani, SC Complexul Energetic Craiova SA nu şi-a propus să preia un obiectiv minier din Bazinul Carbonifer al Motrului, pentru a avea asigurată materia primă din surse proprii. Acum, când SNLO a reuşit să realizeze prin investiţii masive din surse interne o retehnologizare completă a sistemului de exploatare, reuşind să extragă tona de cărbune în unele unităţi componente la un preţ de cost aducător de profit, încep să apară cereri de preluare a acestor unităţi din partea celor care produc energia electrică. SC Complexul Energetic Craiova SA a trimis o scrisoare Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului în care solicită demersuri pentru emiterea unui proiect de lege pentru preluarea Carierei de Cărbune Lupoaia, unitate minieră componentă a SNLO. AVAS, prin adresa nr. 7646/ 18.10.2007, a cerut Ministerului Economiei şi Finanţelor să promoveze o hotărâre de guvern, care „să stea la baza transferului Carierei Lupoaia din patrimoniul SNL Oltenia SA Târgu Jiu în patrimoniul Societăţii Comerciale Complexul Energetic Craiova“.

Reacţie dură a sindicatelor

Ajunsă la SNLO, această solicitare a determinat convocarea comisiei mixte administraţie- sindicate privind Programul de Dezvoltare, Eficientizare şi Acompaniament Social, unde s-au analizat propunerile făcute de Grupul Riviera SGPS SA prin adresa nr. 7876/25.10.2007 şi adresa nr. 843.114/29.10.2007 a Ministerului Economiei şi Finanţelor, referitoare la solicitarea AVAS. Comisia mixtă s-a pronunţat în favoarea Grupului Riviera SGPS SA. În ceea ce priveşte solicitarea SC Complexul Energetic Craiova, comisia „respinge reorganizarea prin divizare a SNL Oltenia SA Târgu Jiu, atât prin transferul Carierei Lupoaia, precum şi al oricărei alte structuri organizatorice din cadrul SNLO“. Preşedintele Sindicatului Liber Cariera Lupoaia, Constantin Ureche, a solicitat ca „toţi factorii de răspundere din judeţul Gorj, toate partidele politice existente pe eşichierul politic al Gorjului să se opună înstrăinării unor unităţi miniere, deoarece taxele şi impozitele plătite vor pleca spre alt judeţ“. Reacţia dură a sindicatelor din minerit era previzibilă deoarece, împreună cu administraţia SNLO, angajaţii au modernizat activităţile de carieră, iar planul de dezvoltare stabilit până în 2013 este în derulare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU