15.1 C
Craiova
marți, 21 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAlcoolul nu te face mare

Alcoolul nu te face mare

Aproximativ 300 de liceeni din Craiova au participat ieri la o întâlnire organizată în incinta Teatrului Naţional, pe tema consumului de alcool în rândul elevilor.

Caravana „Alcoolul nu te face mare“ a ajuns în Craiova după ce a trecut prin Bucureşti, Cluj, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Timişoara, iar iniţiatorii acestei campanii vor să îi stimuleze pe liceeni să îşi însuşească mesajul „Fii cool fără alcool“ şi să îl transmită mai departe colegilor lor.

„Cel care te educă nu trebuie să-ţi fie neapărat superior ca vârstă, inteligenţă sau putere. Poate fi cineva de o seamă cu tine, care are cam aceleaşi valori, foloseşte aceleaşi cuvinte şi îţi dovedeşte că a parcurs cam aceiaşi paşi ai înţelegerii pe care i-ai putea parcurge şi tu. Spre exemplu, o fată l-ar putea convinge mai uşor pe un băiat să nu consume alcool, mult mai repede decât poate ar reuşi un director de şcoală, oricâtă autoritate ar avea acesta“, a fost mesajul transmis liceenilor olteni de doctorul Cristian Andrei, promotorul acestei campanii sociale.

„Avem nevoie de adolescenţi să se implice cât mai mult în transmiterea mesajului către cei de seama lor“, a adăugat Cristian Andrei, la întâlnirea de ieri.

În acest scop, promotorii campaniei „Alcoolul nu te face mare“ i-au provocat pe adolescenţi la o competiţie de filmuleţe premiată cu 5.000 de lei. Cei care doresc să obţină marele premiu trebuie să realizeze un film educativ, cu orice suport video, care să aibă o durată între cinci şi şapte minute şi al cărui mesaj central este sloganul campaniei – „Fii cool fără alcool“. Concursul se desfăşoară în perioada 1 octombrie – 15 noiembrie, iar filmuleţele pot fi votate pe site-ul www.alcoolulnutefacemare.ro, unde puteţi găsi şi alte detalii suplimentare.

 

Cifrele îngrijorează

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a efectuat un sondaj la nivelul judeţului, prin Centrul Judeţean de Asistenţă Pedagogică, pe un eşantion de 650 de elevi. Acesta a indicat faptul că 82% dintre adolescenţi au consumat alcool, în general la petreceri, iar un elev din zece, chiar în incinta şcolii.

Deşi vânzarea de alcool către minori este interzisă, acelaşi sondaj arată că 7% dintre elevii sub 18 ani cumpără băutură din banii de buzunar. Cele mai frecvente motive invocate de liceeni sunt „din curiozitate“ sau „din plăcere“.

În cadrul campaniei, astfel de sondaje s-au realizat în fiecare judeţ prin care a trecut caravana „Alcoolul nu te face mare“. Deşi nu au putut oferi cifre comparative cu celelalte judeţe, Doljul e printre fruntaşe în acest top, conform Cătălinei Ghendea, reprezentanta Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

 

Campanie naţională

 

Campania desfăşurată în prezent la nivel naţional, lansată pe 2 mai 2007, de Ziua Adolescentului, s-a inspirat din succesul obţinut de un program-pilot pus în practică anul trecut, în perioada mai – iunie, în liceele din Bucureşti, când Leonard Doroftei, campionul mondial la box, le-a vorbit adolescenţilor despre performanţă şi succesul în viaţă. Două filme de scurtmetraj, „Ce înseamnă să fii cool“ şi „Preţul unei vieţi sportive“, distribuite în liceele din România pe CD-uri (peste 1.500), sunt incluse acum în metodologia orelor de consiliere şi orientare profesională.

Aceste filme s-au alăturat planurilor de lecţie care susţin eforturile diriginţilor în elaborarea orelor de dirigenţie, astfel încât să fie cât mai atractive pentru adolescenţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII