19.6 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSTATUIA LUI MIHAI VITEAZUL

STATUIA LUI MIHAI VITEAZUL

Ideea unei statui la Craiova a marelui voievod, care este legat de oraşul nostru şi prin faptul că a deţinut dregătoria de mare ban înainte de a fi domnitor, datează de la începutul secolulul 20.

În 1913 s-a constituit un comitet de iniţiativă pentru ridicarea unui monument închinat lui Mihai Viteazul la Craiova. În 1927, societatea „Prietenii Ştiinţei“ propunea ca loc de amplasament Piaţa Unirii. În 1933 s-au adresat Primăriei Capitalei cu rugămintea de a muta statuia lui Mihai Viteazul la Craiova, în cazul în care la Bucureşti se va ridica una mai mare.

Sculptorul D. Pavelescu-Dimo pregătise o machetă pentru realizarea unui monument deosebit de frumos închinat marelui voievod, care însă nu s-a materializat. Din păcate, craiovenii a trebuit să aştepte mulţi ani până să vadă pusă pe amplasament actuala statuie, după ce stătuse mulţi ani în curtea Muzeului de Artă, din diverse motive.

Realizarea proiectului lui Pavelescu-Dimo ar fi adus oraşului o statuie impunătoare şi frumoasă, care, poate, ar fi rezistat distrugerilor din perioada comunistă, când capodopera aceluiaşi sculptor, închinată independenţei de stat a României, a fost pur şi simplu trimisă la topit!

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII