18.3 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBibliotecile doljene vor acţiona după standardele ţărilor nordice

Bibliotecile doljene vor acţiona după standardele ţărilor nordice

În cadrul „Săptămânii Educaţiei Permanente“ a avut loc vineri conferinţa bibliotecarilor doljeni, în sala de lectură a Bibliotecii Judeţene „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova. S-a discutat despre modalităţile de promovare a cărţilor la nivelul comunităţii locale.

Vineri s-a discutat despre tendinţele actuale privind dezvoltarea bibliotecilor publice în context european, prezentare susţinută de Rodica Păvălan, metodist.

Bibliotecarii prezenţi în sală au avut ocazia să afle despre activităţile şi proiectele de dezvoltare din Danemarca, Finlanda, Suedia şi Islanda. Cărţile din bibliotecile nordice sunt apreciate peste tot în Europa. „Bibliotecile nordice pun accent pe atragerea celor mici şi menţinerea acestora ca şi utilizatori permanenţi. Şi la noi în judeţ au început să aibă loc câteva activităţi de acest gen. Mă refer aici la spectacolele de teatru şi la diverse expoziţii care au loc în holurile bibliotecilor“, a specificat Rodica Păvălan, interimar şef serviciu Relaţii cu Publicul.

Bibliotecile nordice sunt foarte prompte în servirea utilizatorilor.

La ce sunt bune bibliotecile?

Această întrebare şi-a adresat-o un cotidian din Danemarca, referindu-se la faptul că suntem într-o eră mediatică şi orice carte poate fi găsită foarte uşor pe internet. Un bibliotecar danez a răspuns la această întrebare: problema coincide cu a te întreba la ce mai folosesc hărţile rutiere, dacă tot există atâtea drumuri.

Bibliotecile doljene tind să atragă cât mai mulţi utilizatori, să îi menţină, dar nu vor să facă din bibliotecă decât un loc unde să citeşti cărţi. S-a discutat în acest scop despre iniţierea de spectacole în incinta lor şi despre implicarea în activităţi culturale adiacente, cum ar fi spectacolele de teatru sau cursuri de limbi străine.

Un proiect nou a fost prezentat la întâlnire de către Dorina Braloştiţeanu, analist la Bilioteca Orăşenească din Filiaşi: „Tocmai pentru că acum este nevoie ca oricine pleacă la muncă în străinătate să dea o declaraţie la primărie, eu am acces la o bază de date. Îi aducem, în acest fel, pe oamenii aceştia la bibliotecă şi îi instruim în ceea ce priveşte legislaţia pentru ţările unde vor să plece. Le mai oferim şi cursuri de limbă străină“.

Deşi România mai are mult până să atingă nivelul bibliotecilor nordice, măcar asemenea întruniri să deschide nişte porţi pentru realizarea şi finalizarea proiectelor viitoare. Bibliotecarii s-au declarat dornici de iniţierea unor noi proiecte care să atragă comunitatea de partea culturii. Se doreşte extinderea serviciilor bibliotecii ca instituţie.

În a doua parte a întâlnirii s-au prezentat câteva proiecţii cu bibliotecile rurale din America. Colajul a fost realizat de Carmen Tică, din partea Asociaţiei American Corner.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS