10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStudenţii craioveni, navetişti de ocazie

Studenţii craioveni, navetişti de ocazie

Săli puţine şi neîncălzite, studenţi care preferă să stea în barul Universităţii la un ceai cald sau la o cafea decât să umble pe la grupurile şcolare din oraş, acolo unde au cursuri. Aceasta este atmosfera din Universitatea din Craiova în prag de iarnă.

Pentru miile de studenţi craioveni, mersul la cursuri a devenit o adevărată aventură. Dacă unii sunt nevoiţi să umble prin toată Universitatea în căutarea unei săli libere, alţii fac nevata între diferite şcoli din oraş, acolo unde au cursuri. „Norocoşii“ care au săli trebuie să se înarmeze cu geci, mănuşi şi căciuli şi cu multă răbdare, deoarece în sălile neîncălzite uşa se deschide de zeci de ori în timpul cursurilor. Studenţii craioveni nu se mai plâng de cursurile vechi, de atitudinea profesorilor sau de lipsa practicii din facultăţi, ci de lipsa sălilor de cursuri din clădirile Universităţii, aflate în renovare de mulţi ani, sau de frigul şi gălăgia din sălile unde încă se fac cursuri. „Îngheţăm de frig în clase. Stăm cu gecile pe noi pentru că, deşi ne promit în fiecare săptămână că ne dau căldură, acest lucru nu se întâmplă. Iar la cursuri, pe lângă faptul că trebuie să stăm în frig, nu avem nici linişte. Uşa se deschide de nu ştiu câte ori, studenţi sau profesori bagă capul şi spun «Mă scuzaţi!», profesorul îşi întrerupe discursul, noi începem să râdem şi să ne foim în bănci şi când în sfârşit se face linişte iar se deschide uşa“, a povestit Ana M., studentă în anul IV la Facultatea de Matematică-Informatică din cadrul Universităţii din Craiova.

Din cauza frigului din săli şi cursurile s-au scurtat. „De multe ori nu rezistăm o oră în frig şi după o jumătate de oră îl rugăm pe profesor să ne dea o pauză. După pauză mai puţin de jumătate dintre studenţi se mai întorc în «congelator», aşa că profesorul ne lasă să plecăm“, a spus Alina, studentă în anul II la Facultatea de Drept.

 

Studenţii, retrogradaţi la liceu

 

În timp ce unii studenţi se plâng de frigul din sălile de curs, alţii spun că nu au săli de curs şi sunt nevoiţi să meargă la diferite grupuri şcolare din oraş. „Este incredibil! De trei ori pe săptămână avem cursuri la «Anghel Saligny» şi la «Petrache Trişcu». Dacă nu eşti din Craiova, nici nu înţelegi unde trebuie să te duci, pentru că la orar sunt trecute numele cursului, ora şi numele şcolii. La început am crezut că este vorba de o sală, dar, când am văzut pe unde trebuie să ajungem ca să facem un curs sau un seminar, am rămas uimit. Nici profesorii nu sunt prea încântaţi de locaţiile unde trebuie să ne predea, aşa că vin, fac prezenţa şi după un sfert de oră pleacă. Adică venim prin toate aceste cartiere pentru câteva minute de curs“, a spus Ionuţ D., student în anul II la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.

 

Căldură da, săli ba

 

Toate aceste probleme sunt cunoscute de conducerea Universităţii din Craiova, care promite că va rezolva problema căldurii, dar studenţii craioveni vor fi nevoiţi să mai facă un an, doi naveta la şcolile din oraş.

„De joi vor primi căldură. Am avut unele probleme cu centrala, care a ajuns cu întârziere şi a durat până a fost pusă în funcţiune. Se lucrează încă la ea, dar în această săptămână va fi căldură în Universitate. Capacitatea este diminuată pentru că două clădiri, cea de la Mecanică şi cea a Universităţii, sunt supuse unor lucrări. Cu problema spaţiilor ne confruntăm încă din 1997, când s-au început primele lucrări, dar studenţii ar trebui să fie mulţumiţi că facultăţile au închiriat spaţii la diferite şcoli şi că ei îşi pot desfăşura cursurile. Sperăm că în cel mult doi ani vom termina toate lucrările şi studenţii vor putea învăţa în clădirile Universităţii“, a precizat Lucian Buşe, prorectorul Universităţii din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS