10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDNA vrea să-l lege pe Dinel

DNA vrea să-l lege pe Dinel

Dinel Staicu şi gaşca lui au din nou meci cu procurorii anticorupţie. Preşedintele SIF Oltenia şi alte opt persoane au fost trimişi în judecată de DNA pentru că au fraudat SC Transgaz SA Mediaş cu peste 260 de miliarde de lei vechi.

Alături de Dinel, în boxa acuzaţilor au mai intrat fostul director general al SNTGN TRANSGAZ SA Mediaş, Gabriel-Aurel Coconea, fostul director general adjunct al SC Asigurarea Naţională Română SA, Vasile Banciu, fostul administrator al SC Delta Telecom SA, Adrian Georgel Bogza. Celor patru li s-au alăturat parteneri de afaceri ai lui Dinel Staicu, Cornel Volintiru, fost director general al SC Sironex SRL Craiova, Carmen Ioana Popescu, fost director economic al SC BDJ SA Craiova, Vlad Rebega, fost director general la aceeaşi firmă, Iulian şi Tudorică Siclitaru, primul făcând parte din grupul de interese al lui Staicu. Gabriel-Aurel Coconea este acuzat de săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, iar ceilalţi de săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată şi infracţiunea de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

Banii statului, în conturile lui Dinel

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada august 2000-iulie 2001, patru firme controlate de Dinel au încasat nejustificat peste 132 de miliarde de lei vechi în contul unor compensări dintre Transgaz şi cinci societăţi de stat. Totul s-a făcut cu complicitatea fostei conduceri a Transgaz. Reţeta a fost simplă. Gabriel Coconea, directorul general al Transgaz, a încheiat 14 convenţii de plată cu firmele de stat prin care firma de transport a gazului şi acestea urma să-şi compenseze între ele datoriile pe care le aveau unele faţă de altele. Pe traseu au intervenit însă firmele controlate şi finanţate fraudulos de Staicu, patru la număr. SC BDJ SA Craiova, SC Padogaz SA Bucureşti, SC Sironex SA Craiova şi SC Dumimpex SM SRL Bucureşti au încasat de la firmele de stat banii care se cuveneau Transgaz, deşi, conform legii, compensarea datoriilor reciproce nu se schimbă în numerar.

Plăţile s-au făcut la solicitarea conducerii SNTGN Transgaz Mediaş, care astfel a rămas cu datoriile nerecuperate. Potrivit procurorilor DNA, banii au ajuns în cele din urmă în conturile personale ale membrilor grupului de interese din jurul lui Dinel sau în conturile firmelor în care erau implicaţi, de unde au fost retraşi în numerar. Cele patru societăţi controlate de preşedintele SIF Oltenia nu au avut activitate comercială, nu prezentau credibilitate din punct de vedere financiar şi nu au avut relaţii comerciale cu societăţile implicate în încheierea actelor de compensare.

Ajutor de la „prieteni“

Potrivit comunicatului de presă al DNA, „pentru negocierea şi încheierea Convenţiilor de plăţi, inculpatul Dinel Staicu a beneficiat şi de sprijinul inculpatului Bogza Adrian-Georgel, care a beneficiat de suma de 9.060.000.000 ROL, achitată în contul SC DELTA TELECOM SA cu titlu de comision de intermediere“, se arată în comunicatul DNA. Procurorii îi acuză pe inculpaţi că au acţionat ca o grupare cu caracter organizat, având un program şi atribuţii clar stabilite. Prejudiciul total cauzat societăţii de transport a gazelor se ridică la peste 260 de miliarde de lei vechi, aproximativ 11,3 milioane de euro la valoarea de atunci. Procesul se va judeca la Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Cine sunt cele patru firme

Potrivit Oficiului Registrului Comerţului, firmele controlate de Dinel, mai puţin BDJ SA, şi-au dat duhul, intrând în faliment. SC Sironex SRL Craiova a intrat în faliment în 2006 după ce în anii 2003-2005 nu depusese nici un bilanţ contabil. Ca acţionar figurează o bulgăroaică de 64 de ani, Venka Tzvetanova-Andreevna, pusă probabil ca paravan pentru derularea afacerilor. SC Dumimpex SM SRL din Bucureşti a fost radiată din Registrul Comerţului anul trecut. La fel şi Padogaz SA din Bucureşti, radiată la pachet cu celelalte firme din grup. Singura societate care mai funcţionează este BDJ SA. Firma are ca principal acţionar Asociaţia Creştin-Catolic Ortodoxă, cu sediul pe strada Bujorului, în vila de domiciliu a lui Staicu. Alţi acţionari mai sunt BMO Oltenia, controlată tot de Dinel, Asociaţia FPP Oltenia, Asociaţia Dinel Staciu şi Bursa de Jucători SA. Potrivit site-ului de internet al Ministerului Finanţelor, BDJ SA nu plăteşte contribuţii la asigurările sociale, de şomaj sau sănătate şi nu are angajaţi. Principalul obiect de activitate este fabricarea de elemente de dulgherie şi tâmplărie.

Dinel, clientul DNA

Dinel Staicu a mai fost fost trimis în judecată de DNA pentru o fraudă de peste cinci milioane de euro, în cazul devalizării Băncii Internaţionale a Religiilor. Afaceristul a scăpat însă de proces, deoarece parlamentarii au adoptat o lege care dezincrimina bancruta frauduloasă. Procurorii l-au acuzat atunci că din banii obtinuţi fraudulos Dinel a cumpărat acţiuni la SIF Oltenia, prin intermediul unor societăţi pe care le controla.

Boşii SIF Oltenia îşi apără şeful

Conducerea SIF Oltenia nu este îngrijorată de o eventuală scădere a cotaţiilor la Bursă. Teodor Buzatu, membru CA al SIF Oltenia, a declarat că procesul lui Staicu cu DNA nu implică şi societatea de investiţii financiare: „Faptul că a fost trimis în judecată este problema lui. Este greu de apreciat cum va influenţa această veste evoluţia SIF Oltenia pe piaţa de capital. Până la demonstrarea contrariului, Dinel Staicu beneficiază de prezumţia de nevinovăţie. Suspendarea din funcţie o poate face doar AGA, care se poate întruni la solicitarea a 10% din acţionariat. Formalităţile de convocare însă ar dura destul de mult“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU