14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSubvenţiile de toamnă ies din prelungiri

Subvenţiile de toamnă ies din prelungiri

Termenul-limită de depunere a cererilor pentru subvenţiile necesare însămânţării culturilor de toamnă s-a micşorat cu zece zile. Luni este ultima zi în care agricultorii mai pot solicita acest sprijin.

„Potrivit Ordinului nr. 908/2007, data-limită de depunere a cererilor pentru acordarea sprijinului financiar s-a modificat, de la 15 noiembrie inclusiv, la 5 noiembrie 2007 inclusiv“, a declarat Cornel Popa, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Dolj. Decizia vine după ce, luna trecută, ministrul prelungise termenul de depunere a dosarelor cu o lună (din 15 octombrie până pe 15 noiembrie), astfel încât tot mai mulţi fermieri să poată beneficia de sprijinul pentru achiziţia de combustibil, seminţe, îngrăşăminte şi pesticide necesare culturilor de toamnă.

Anul acesta, cuantumul sprijinului financiar (acordat în bonuri valorice nominale) este diferenţiat, în funcţie de cultură (500 lei/ha pentru grâu, 400 lei/ha pentru rapiţă şi 450 lei/ha pentru alte culturi de toamnă – secară, orz, orzoaică de toamnă, plante de nutreţ, legume).

Primirea cererilor pentru subvenţie nu se mai justifică

 

„Potrivit unei informări transmise de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, primirea cererilor pentru eliberarea de bonuri valorice conform Ordinului Ministrului nr. 850/2006 nu se mai justifică deoarece perioada optimă de a înfiinţa culturile de rapiţă, orz, orzoaică, grâu este depăşită“, a explicat Cornel Popa. Alt motiv invocat de minister este acela că personalul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), instituţia care gestionează fondurile, trebuia redistribuit la acţiunea de control în teren, necesară pentru rezolvarea problemele din sistemul de plăţi din agricultură.

 

Echipe din sudul ţării controlează parcelele din Transilvania

 

Potrivit NewsIn, APIA trebuia să finalizeze controlul primului eşantion de parcele până joi, 1 noiembrie, iar pentru respectarea acestui termen s-a decis ca echipe din sudul ţării, unde verificarea a fost finalizată, să controleze şi parcelele din Transilvania. „Nu se pune problema că unele echipe au fost mai harnice şi altele nu. În sudul ţării, controlul s-a finalizat mai repede, deoarece condiţiile din teren au fost mai bune, comparativ cu zona de munte. Echipele din sud vor merge în zona Transilvaniei, pentru a ajuta la efectuarea acestui control“, a declarat luni, pentru NewsIn, Nicolae Sterghiu, şef Serviciu direcţia audit APIA. Contactat telefonic pentru a confirma sau infirma trimiterea unei echipe de la APIA Dolj în Transilvania, directorul APIA Dolj nu a răspuns.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS