14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBiserica Sfântul Ilie

Biserica Sfântul Ilie

Construcţia modernă de astăzi datează de la sfârşitul secolului XIX şi i se datorează arhitectului F. Springer. Dar pe amplasamentul actual era o biserică mai veche, cu o istorie interesantă.

Revoluţia de la 1848 a adus la Craiova armata rusă şi pe cea turcă. Ruşii au ocupat partea răsăriteană a oraşului, iar turcii pe cea apuseană. Ruşii au cerut insistent o biserică unde să se oficieze slujba religioasă în limba lor. Li s-a oferit biserica Sf. Ilie, dar preoţii acesteia au protestat şi atunci li s-a propus ruşilor biserica Madona Dudu (Maica Precistă ot Dud). După o săptămână, ruşii au fost nevoiţi să renunţe pentru că biserica era situată în partea oraşului ocupată de turci. Atunci s-a revenit la decizia ca biserica Sf. Ilie să deservească din punct de vedere religios armata rusă.

În imaginea alăturată se poate observa un fapt interesant: actuala stradă Nicolaescu Plopşor nu ajungea până la Prefectură. Strada Copertari (din care au rămas azi doar două-trei case şi se numeşte Edgar Quinet) era paralelă cu Lipscani şi nu era întreruptă de strada care trecea prin faţa bisericii!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII