17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSaramura de la Ocne poate afecta 500 de locuinţe

Saramura de la Ocne poate afecta 500 de locuinţe


Sute de locuinţe din oraşul Ocnele Mari, judeţul Vâlcea, pot fi afectate de saramură în următorii 20 de ani. Conform unei inventarieri, casele sunt amplasate în zonele de risc, în care vor avea loc prăbuşiri de teren din cauza cavernei de saramură formate în subteran.

VÂLCEA. Problemele la Ocnele Mari au început în 2001, după care s-au repetat în 2004 şi în ajunul Crăciunului din 2005. Ultimele măsurători cavernometrice făcute în subteran de specialiştii Facultăţii de Geofizică Bucureşti arată că o nouă prăbuşire şi revărsare de saramură ar putea avea loc în zonă, în apropierea Crăciunului 2007 ori în martie-aprilie 2008. Comunitatea e situată pe un depozit de sare aflat chiar sub casele locuitorilor, la o adâncime de 20 – 100 de metri. Această sare a fost exploatată la început de cetăţeni, apoi de agenţii comerciali în soluţie, în subteran rămânând goluri care au dus la prăbuşiri de teren şi deversări de saramură.

 

„Următoarele prăbuşiri ar putea avea loc în câmpul I“

 

De la ultima prăbuşire de teren din decembrie 2005 până în prezent a fost monitorizată la Ocne evoluţia fenomenelor din câmpurile de sonde I, II, III şi IV. „În urma supravegherilor s-a luat în calcul că următoarele prăbuşiri ar putea avea loc în câmpul I. Reprezentanţii prefecturii, ai Conversmin, ai Minierei şi Regiei Sării au inventariat numărul locuinţelor din câmpurile de sonde care ar fi în pericol. S-a constatat că există 500 de locuinţe în zonele de risc care pot fi afectate în următorii 20 de ani. Ne-am îndreptat în zona periculoasă, care e în câmpul I. Aici sunt 54 de locuinţe care pot fi afectate, dintre care 16 nu intră în zona câmpului I şi trebuie strămutate“, a explicat Anuţa Handolescu, prefectul judeţului Vâlcea, în cadrul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU).

În urma inventarierii locuinţelor, prefectura a pus la dispoziţie 8,9 hectare de teren din proprietatea statului pe care să fie construite casele. După mai multe analize s-a stabilit ca societatea Conversmin să construiască locuinţe doar pe patru hectare, iar Universitatea din Bucureşti să stabilească toate condiţiile tehnice. „Noi am avut obligaţia să identificăm amplasamente pe care să fie făcute casele şi să stabilim ce lucrări trebuie făcute urgent în zonă pentru a evita producerea unui accident ecologic. Astăzi s-a tras linie la ceea ce înseamnă condiţii tehnice. S-au finalizat mai multe etape la tot ceea ce înseamnă exproprieri de case, stabilirea unor amplasamente pe care să se ridice casele şi începerea unor lucrări pentru a preîntâmpina producerea unui accident ecologic. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii Universităţii Bucureşti şi ai Conversmin pentru că vrem să ştim dacă ne curge saramura pe sub oalele cu sarmale de Crăciun ori de Paşte. Asta înseamnă că lucrările trebuie începute cât mai repede, să fim pregătiţi pentru un eventual dezastru ecologic“, a spus prefectul.

 

Se riscă prăbuşiri asemănătoare cu cele din iarna 2005

 

Florin Zamfirescu, şeful catedrei de Inginerie geologică de la Facultatea de Geofizică Bucureşti, le-a explicat membrilor CJSU că, dacă au loc prăbuşiri în câmpul I, poate fi deversată o cantitate mare de saramură. „Caverna comună din câmpurile I şi II are 1.000.000 de metri cubi de saramură, conform măsurătorilor cavernometrice. În condiţia în care va fi umplută cu material steril, 600.000 de metri cubi de saramură vor da afară. Intenţionăm ca de săptămâna viitoare să începem în zonă construcţia unui baraj pe pârâul Sărat care să preia cantitatea de saramură ce se va deversa din câmpul I. Vrem să scoatem motorina din subteran din câmpul I prin curgere liberă, prin executarea unei sonde înclinate, pentru ca ea să nu ajungă în apele pârâului Sărat, apoi în râul Olt, în cazul în care vor fi prăbuşiri. Am ales să realizăm şi un dig care va acumula 300.000 de metri cubi de saramură, iar proiectul pentru această lucrare e făcut şi avizat de Comisia naţională de baraje“, a explicat profesorul Zamfirescu.

La Ocne va începe în perioada următoare şi amenajarea unei văi torenţiale între câmpurile I şi II. În această zonă sunt trei, patru locuinţe care pot fi afectate de saramură, iar profesorul Zamfirescu susţine că ele vor fi protejate. „Ne apropiem de o perioadă în care timpul nu mai ţine cu noi. Avem bani aprobaţi pentru a începe lucrările şi, cu cât întârziem să ne apucăm de ele, cresc fenomenele de risc. Dacă mai întârziem lucrările, există riscul de producere a unor prăbuşiri asemănătoare cu cele din iarna 2005“, a afirmat Florin Zamfirescu.

 

Conversmin nu a început construcţia caselor

 

Nu doar prefectura a pus la dispoziţie teren pentru reconstrucţia caselor, ci şi Consiliul Local Ocnele Mari a propus amplasamente pe teritoriul oraşului, iar oamenii aflaţi în pericol pot opta pentru o variantă. Cetăţenii care trebuie să fie strămutaţi vor negocia direct cu reprezentanţii Conversmin, cei care se ocupă de reconstrucţia caselor, dacă vor altă locuinţă ori să primească bani sau casă şi diferenţă de bani, în funcţie de valoarea bunurilor pe care le au. În prezent, reconstrucţia celor 36 de case pentru familiile care sunt în cel mai mare pericol nu a început.

Reprezentantul Conversmin care a participat la şedinţa CJSU a precizat că patru familii au optat pentru a fi despăgubite cu bani, 18 vor case în Căzăneşti, iar restul vor să li se facă locuinţe mai aproape de oraşul Râmnicu Vâlcea.

În perioada următoare, Conversmin va stabili unde va construi casele pentru că deocamdată cetăţenii sunt împărţiţi şi trebuie găsită o soluţie deoarece utilităţile nu se pot realiza pe fiecare persoană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII