15.6 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalVot uninominal de la guvern

Vot uninominal de la guvern

Guvernul şi-a asumat ieri răspunderea în parlament pentru votul uninominal, în varianta Pro Democraţia, care presupune un vot mixt, îmbinând uninominalul cu votul pe liste de partid. Prin acest sistem se aleg în mod direct şi prin vot uninominal majoritar jumătate dintre mandatele aflate în competiţia electorală. Cea de a doua jumătate a mandatelor se repartizează la nivelul fiecărei circumscripţii electorale pentru ceilalţi candidaţi, evident, pentru cei mai bine plasaţi.
„Legea pe care şi-a asumat-o guvernul, privind uninominalul, are lacune profunde şi a fost făcută pentru a păcăli poporul român“, a spus aseară preşedintele Traian Băsescu.
„Scrutinul va avea loc într-un singur tur. Votul se va face pe baza cărţii de alegător. Legea va intra învigoare la 30 de zile de la publicare“, a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
Ieri, guvernul a acceptat şi 24 de amendamente la proiectul de lege privind votul uninominal, cel mai important dintre acestea fiind cel referitor la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU