20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCopii intoxicaţi cu monoxid de carbon

Copii intoxicaţi cu monoxid de carbon

Nouă copii de la Grădiniţa Bârseşti au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, provenit de la soba pe gaze care încălzeşte sala de clasă.

Ieri-dimineaţă, un apel de urgenţă a alertat atât poliţia, cât şi autorităţile din sistemul sanitar. Nouă copii de la Grădiniţa Bârseşti au ajuns în spital, cu stări de vomă şi dureri stomacale, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon, provenit de la soba pe gaze din clasă. Transportaţi de urgenţă la Secţia de pediatrie a Spitalului Judeţean Târgu Jiu, micuţii au fost imediat investigaţi de medicul de gardă. „Sunt în afara oricărui pericol. Ei vin după o uşoară intoxicare cu monoxid de carbon, însă starea lor de sănătate este bună. Au fost investigaţi de urgenţă şi după câteva ore le vom da drumul acasă“, a afirmat medicul primar pediatru Sevastian Bunăiaşu.

La grădiniţă a sosit şi un echipaj al poliţiei, care a intrat în alertă imediat ce a primit apelul telefonic. „Am fost anunţaţi de faptul că de la o grădiniţă din Târgu Jiu nouă copii au fost transportaţi la spital după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon. Un echipaj al poliţiei a demarat o anchetă împreună cu cei de la Distrigaz, astfel încât să se stabilească exact cauza acestui incident“, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj, inspector Daniel Tică.

 

Anchetă deschisă de oamenii legii

 

Părinţii micuţilor au intrat în panică imediat ce au fost anunţaţi. „Nu ştiu decât că trebuia să vin urgent la grădiniţă, că s-a întâmplat o nenorocire. Acum am aflat că fiul meu, Iulian, este la spital, că s-a simţit rău“, a afirmat mămica unui băieţel.

Când primul copil a început să acuze dureri stomacale, educatoarea Liliana Talabă a luat primele măsuri de evacuare a sălii de clasă. „Am simţit miros greu, înţepător, însă, când Iulian mi-a spus că se simte rău şi a vomitat, am decis să-i scot imediat din clasă. Ar fi putut fi şi mai rău, dacă nu simţeam mirosul. I-am scos afară, am aerisit clădirea şi după aceea am sunat la salvare. Am fost cu ei la spital, iar acum copiii sunt bine“, a povestit educatoarea.

Autorităţile sanitare au intrat în alertă maximă. Imediat ce au fost sesizate, au trimis la faţa locului o echipă pentru efectuarea unei anchete epidemiologice, dar şi pentru stabilirea cauzelor care au produs acest incident.

„Echipajul trimis la faţa locului a verificat dacă şi ceilalţi copii au probleme, dar şi care sunt cauzele ce au condus la producerea evenimentului. De asemenea, s-au luat toate măsurile ce se impun pentru ca astfel de incidente să nu se mai producă“, a afirmat directoarea adjunctă a Autorităţii de Sănătate Publică Gorj, Mariana Sfichi.

La Grădiniţa Bârseşti învaţă 30 de copii, însă doar nouă dintre ei au avut ghinionul să se intoxice cu monoxid de carbon. Părinţii celorlalţi micuţi spun că vor merge cu ei la medicul de familie pentru investigaţii, pentru a fi siguri că nu vor avea probleme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS