16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalReferendum pentru votul uninominal

Referendum pentru votul uninominal

Preşedintele Traian Băsescu a semnat aseară decretul privind organizarea pe 25 noiembrie, în aceeaşi zi cu alegerile pentru Parlamentul European, a referendumului pentru introducerea votului uninominal.
Într-o declaraţie susţinută aseară în faţa presei, Traian Băsescu a explicat că a fost nevoit să recurgă la organizarea referendumului din cauza faptului că parlamentul şi partidele politice nu şi-au respectat promisiunile repetate de legiferare a acestui tip de scrutin. Din acest motiv, mai ales că până la termenul de 22 octombrie, propus celor două Camere parlamentare, nu a fost adoptată legea votului uninominal, preşedintele a decis emiterea unui decret pentru organizarea referendumului.
„Două elemente sunt importante în corpul decretului. Întrebarea este făcută să fie extrem de clară şi neinterpretativă şi ea sună în felul următor: «Sunteţi de acord ca, începând cu primele alegeri organizate pentru Parlamentul României, toţi deputaţii şi senatorii să fie aleşi în circumscripţii uninominale, pe baza unui scrutin majoritar în două tururi?»“, a explicat aseară preşedintele Băsescu.
Şeful statului a adăugat un element important, referitor la data referendumului: „Data referendumului va fi data desfăşurării alegerilor pentru Parlamentul European în 2007“. Băsescu a explicat că a recurs la această soluţie pentru că „nu se justifică cheltuirea a circa 20 de milioane de euro pentru organizarea separată a referendumului“.
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că sistemul de vot uninominal pe care îl propune consolidează legătura aleşilor cu electoratul şi administraţia locală. Acest sistem ar impune şi responsabilizarea partidelor, „care nu îşi vor mai permite să pună pe lista lor oameni de proastă calitate“, scrutinul uninominal asigurând totodată guvernului stabilitate şi consistenţă, pentru că generează „majorităţi certe“. Şeful statului a precizat că a ales calea referendumului pentru că face imposibilă modificarea legii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU