18.3 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProiectele cu bani de la Uniunea Europeană, în pericol

Proiectele cu bani de la Uniunea Europeană, în pericol

Consiliul Judeţean Gorj nu dispune de fondurile necesare asigurării contribuţiei pentru proiectele finanţate de Uniunea Europeană

Proiectele de investiţii de anvergură de la nivelul judeţului Gorj, finanţate prin programele Uniunii Europene, sunt în pericol să nu mai fie realizate din cauza lipsei fondurilor necesare pentru confinanţarea acestora. Vasile Popeangă, preşedintele Comisiei de buget-finanţe din cadrul Consiliului Judeţean (CJ) Gorj, a atras atenţia asupra faptului că nu există bani suficienţi în bugetul pe anul viitor pentru asigurarea contribuţiei locale la proiectele europene: „Bugetul Consiliului Judeţean Gorj pe anul 2008 este de 1.183 de miliarde lei vechi. Din această sumă, doar 128 de miliarde de lei sunt destinate pentru cheltuieli de capital, respectiv pentru investiţii, şi restul de 1.070 de miliarde de lei reprezintă cheltuieli curente cu salariile şi funcţionarea instituţiilor. Suma necesară pentru cofinanţarea proiectelor se ridică la 500 de miliarde de lei, ceea ce înseamnă 45% din bugetul pe anul viitor. Este imposibil să se asigure aceşti bani pentru cofinanţare“. Potrivit lui Popeangă, valoarea totală a proiectelor finanţate din fonduri europene depăşeşte 1.700 de miliarde de lei vechi.

Şapte proiecte cu finanţare de la Uniunea Europeană

Consiliul Judeţean Gorj are şapte proiecte cu finanţare europeană. Cele mai importante sunt reabilitarea unui drum judeţean şi a Parcului Industrial Bumbeşti-Jiu, în valoare de 50 de milioane de euro.
Modernizarea Drumului Judeţean 665 Muşeteşti-Crasna-Baia de Fier-Novaci-Polovragi trebuie să înceapă în primăvara anului viitor. Valoarea acestui proiect se ridică la 25 de milioane de euro. Lucrările constau în asfaltarea în totalitatea a drumului lung de 58 de kilometri, precum şi reabilitarea porţiunilor afectate de alunecările de teren. Durata de execuţie a lucrărilor este de doi ani. Din valoarea totală a proiectului, contribuţia CJ Gorj este de 2%, la care se adaugă şi cheltuielile neeligibile, suma totală ajungând la aproximativ 700.000 de euro.
Alt proiect important este reabilitarea Parcului Industrial Bumbeşti-Jiu, valoarea acestuia ridicându-se tot la 25 de milioane de euro.
Reprezentanţii CJ Gorj speră că lucrările vor începe anul viitor. Acestea vor consta în reabilitarea clădirilor şi a drumurilor din interiorul parcului industrial, precum şi a sistemelor de alimentare cu apă, gaze şi energie electrică. Lucrările se vor desfăşura pe parcursul a doi ani. Potrivit responsabililor Consiliului Judeţean Gorj, cofinanţarea pentru proiectul de reabilitare a parcului industrial ar putea ajunge chiar la 50%, ceea ce înseamnă o sumă cu mult mai mare faţă de resursele locale.
CJ mai are alte cinci proiecte, de valori mai mici, pentru care cofinanţarea este cuprinsă între 12 şi 40% din valoarea lor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS