12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSurse ale conflictului în cuplu

Surse ale conflictului în cuplu

Inteligenţa este unul dintre aspectele asupra cărora au fost remarcate diferenţe între sexe. Femeile au, de regulă, o inteligenţă intuitivă, capacitate de a înţelege mai bine viaţa, capacitate de a înţelege global situaţia şi relaţia între elemente. Bărbaţii au o inteligenţă orientată spre viaţa neanimată, inteligenţă analitică şi abstractă, instrumental-conceptuală.

Când o femeie întreabă „cum este rochia mea?“, ce ar răspunde un bărbat („frumoasă“), dar o prietenă a femeii („croiul este…“, „materialul este…“)?

Afectivitatea feminină determină, pe de o parte, ca femeia să fie considerată mai sensibilă, iar pe de altă parte, creează nevoia de dependenţă. Pentru femei „împlinirea de sine“ înseamnă stabilirea de relaţii afective pozitive cu ceilalţi; femeile se caracterizează prin dependenţa afectivă (masochism), dorinţa de a plăcea (narcisism); emotivitatea, sensibilitatea şi afectivitatea fiind legate într-o manieră dificil de disociat. Pentru bărbaţi, „împlinirea de sine“ înseamnă independenţă; emotivitatea este diferită de sensibilitate şi de afectivitate; afectivitatea, însă, este mai puţin profundă şi mai puţin diferenţiată decât la femei.

Aceste diferenţe marchează şi relaţiile sexuale. Pentru un bărbat, dragostea fizică este o expresie a virilităţii sale, a capacităţii de a seduce, de a cuceri; pentru o femeie este aproape întotdeauna legată de sentimente.

Cum reacţionează un bărbat când o femeie plânge? O ajută, dacă ştie cum, sau se enervează pe propria neputinţă dacă nu ştie şi devine agresiv faţă de ea.

De ce îi este teamă femeii şi de ce îi este teamă bărbatului? Femeii, de singurătate, iar bărbatului, de a-şi arăta sentimentele.

Agresivitatea masculină este net diferită de cea feminină. Agresivitatea masculină nu este o condiţionare socio-culturală, ci este legată de hormonii masculini; este ofensivă, deschisă, motrică. Agresivitatea feminină este mai rară, sensibilă la învăţare; defensivă şi verbală.

Există o serie de diferenţe între cele două sexe privind cariera şi căminul conjugal. Bărbatul este cel care vânează în exteriorul căminului, care adună informaţii, femeia este cea care are grijă de cămin, are nevoie de relaţii. Ce se întâmplă atunci când şi ea vânează?

Pentru femei, căsătoria reprezintă o situaţie vitală, care este în relaţie cu împlinirea de sine; uneori înseamnă o renunţare la viaţa profesională, cele două roluri – familial şi profesional – implicând o optare pentru unul sau altul. Bărbaţii juxtapun cele două roluri: profesional şi familial; afirmarea de sine este prin profesie, grup social, iar viaţa conjugală reprezintă altă sursă de satisfacţie; căsătoria nu reprezintă un scop sau un ţel de atins.

În ceea ce priveşte căminul conjugal, pentru bărbat casa reprezintă un adăpost pentru lupta purtată zi de zi cu viaţa; caută pace şi linişte; uneori, soţia nu poate înţelege această dorinţă a soţului şi îl poate asalta cu întrebări, reproşuri, exigenţe şi aceasta deoarece, pentru femeie, casa reprezintă alt loc de muncă. Din acest motiv, pentru ea destinderea înseamnă părăsirea acestui al doilea loc de muncă (doreşte să iasă la un restaurant, în vizită la prieteni etc.). De multe ori, casa fiind bine întreţinută, bărbaţii consideră acest lucru ca normal, fără a sesiza munca din spatele acestui lucru.

Ca urmare, toate aceste diferenţe pot fi considerate ca potenţiale surse de conflict în cuplu. Bărbaţii au o inteligenţă raţională, femeile, mai mult bazată pe emotivitate. Femeile se pot gândi simultan la mai multe lucruri, pot deschide mai multe sertare în acelaşi timp, pe când un bărbat deschide un sertar, îl închide şi abia apoi poate deschide altul. Bărbaţii nu verbalizează emoţiile, iar femeile aşteaptă acest lucru. În momentul terminării unei dispute, pentru bărbat a încetat conflictul, pentru femeie continuă, uneori chiar se amplifică, pentru că ea dezvoltă mai multe reţele, stabileşte mai multe conexiuni, leagă evenimentul actual de alte situaţii conflictuale. În ceea ce priveşte viaţa în căminul familial, fiecare dintre cei doi parteneri aşteaptă o relaxare din partea celuilalt (bărbatul să vină acasă şi să se relaxeze în linişte, femeia să stabilească relaţii – fiind la locul de muncă – şi să plece pentru a se relaxa), însă este vorba despre expectative contradictorii.

www.ele.ro

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS