10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAdjunctul ISJ Olt, obligat de minister să plece la catedră

Adjunctul ISJ Olt, obligat de minister să plece la catedră

Inspectorul şcolar general adjunct, Gabriel Savu, va pleca din ISJ Olt, forţat de calificativul acordat de minister – nesatisfăcător, după doi ani în care a primit numai foarte bine.

Gabriel Savu se face vinovat de a nu fi priceput că locul său nu mai este în echipa de inspectori, după ce Partidul Democrat, care l-a propus pentru această funcţie, s-a retras de la guvernare. Ca şi în alte cazuri, adjunctul a fost mai întâi supus unui control (oficial a fost o vizită pentru evaluarea activităţii). Echipa din minister a plecat fără să comunice concluziile, iar săptămâna trecută s-a transmis calificativul la Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt. „Mi s-a propus un târg, prin intermediul inspectorului şcolar general Drăghici, al directoarei generale din minister, Corina Marin, şi al ministrului secretar de stat, Svetlana Preoteasa. Înţelegerea ar fi fost înaintarea demisiei, contra calificativului foarte bine. Le-am transmis că îmi voi înainta demisia imediat ce voi primi calificativul. Dar, probabil, au vrut să se asigure că nu mă răzgândesc“, a declarat prof. Gabriel Savu.

„Comisia nu avea cunoştinţe de evaluare a compartimentului“

„Pseudocontrolul“, cum îl numeşte Savu, a avut loc în luna iulie, fiind efectuat „de o comisie de evaluare a ministerului care nu avea nici cele mai vagi cunoştinţe de evaluare a compartimentului «curriculum şi inspecţie şcolară». Membrul comisiei desemnat să evalueze activitatea compartimentului de inspecţie (pe care Savu îl conduce – n.r.) nu cunoştea nici măcar tipurile de inspecţie. Aceasta a fost cu dedicaţie, pentru că la nivelul ministerului condus de Adomniţei domneşte vendeta politică“, a mai declarat Savu.

În aceeaşi perioadă a fost evaluată şi activitatea directoarei Casei Corpului Didactic, Irina Mihăilescu, membră PNL intrată în dizgraţie. I s-a propus acelaşi târg, mai spune Savu, pe care l-a acceptat.

A dispărut şi registrul unic de control

Comisia trimisă de minister ar mai fi trebuit să consemneze „vizita“ din vară în registrul unic de control. „Nu ştiu dac-au făcut-o, pentru că registrul a dispărut pur şi simplu. Nu se mai găseşte, toată lumea îl caută de câteva zile. Oricum, nouă, celor controlaţi, nu ne-au comunicat nimic. La plecare mi-a spus unul dintre inspectori doar: «Să dea Dumnezeu să fie bine!». M-au întrebat şi pe mine de acest registru, numai că aici n-a stat niciodată. Trebuia să fie la general“, a mai spus Savu.

„Am ales să mă lupt cu ministerul“

Inspectorul şcolar general adjunct Gabriel Savu a înaintat către minister fişa de autoevaluare, apreciind că pentru activitatea desfăşurată în anul şcolar 2006 – 2007 merită 93 de puncte. Directoarea generală Corina Marin a fost, în schimb, de altă părere, acordându-i doar 65,5 puncte, „corespunzătoare calificativului nesatisfăcător“. S-au acordat, în schimb, cinci zile pentru contestarea acestei decizii. Ieri, prof. Savu a şi făcut acest lucru, fiind mici şansele de a se reveni asupra calificativului. „Am ales să mă lupt cu ministerul, chiar dacă mi-e silă de ce se întâmplă!“, a mai spus Savu.

Calificativul nesatisfăcător, primit cu şapte ani înainte de pensie, nu îi dă dreptul prof. Savu să se mai înscrie în următorii ani la funcţii de conducere. Mai mult, nu va mai putea depune nici dosare pentru gradaţii şi premii „Gheorghe Lazăr“.

„Mi-a cerut să negociez cu ministerul calificativul“

Actualul inspector şcolar general, prof. Nicolae Drăghici, s-a ferit iniţial să comenteze cele întâmplate, cu atât mai puţin aspectul politic. „Despre calificativul primit de colegul meu nu mă pot exprima, fiindcă el se referă la un an şcolar în care noi doi am avut posturi şi competenţe diferite. Cât despre discuţia noastră, la care face referire domnul Savu, recunosc că ea a existat: dânsul mi-a propus să negociez cu ministerul, în numele dumnealui, calificativul foarte bine în schimbul demisiei, propunere pe care n-am acceptat-o“, a declarat, în cele din urmă, inspectorul şcolar general.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS