34.4 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de vâlceni mor lunar din cauza cancerului

Zeci de vâlceni mor lunar din cauza cancerului

Aproximativ 60 de vâlceni mor lunar din cauza cancerului. Medicii susţin că nu se cunosc cauzele care duc la apariţia bolii, dar alimentaţia incorectă, fumatul, stresul, expunerea la radiaţii sunt factori favorizanţi.

Numărul vâlcenilor care s-au îmbolnăvit anul acesta de cancer a crescut în comparaţie cu 2006. 2.840 de bolnavi de cancer sunt în evidenţa Secţiei de oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Vâlcea, conform ultimei statistici. Doctorul Mircea Vultur, şeful Secţiei de oncologie a SJU Vâlcea, spune că lunar apar aproximativ 90 de cazuri de cancer.

„Pe primul loc sunt cancerul tubului digestiv, cel de colon, rect, stomac, pancreas şi ficat. Pe locul doi, sunt cancerul sferei genitale feminine, cel de col uterin şi de sân, apoi tumorile craniene şi cancerul de prostată“, a declarat doctorul Vultur. Acesta a precizat că numărul cazurilor noi e în continuă creştere în comparaţie cu anii precedenţi.

„De la începutul anului şi până pe 17 octombrie, avem 2.200 de persoane care s-au internat cu o formă de tumoare, în comparaţie cu cele 1.900 de internări înregistrate în anul 2006. Din păcate, cancerul atinge vârste tot mai tinere, de la 18 la 30 de ani. Avem şi copii de şapte ani cu leucemii şi tumori renale, cazuri care sunt tratate doar la Bucureşti“, a afirmat şeful de la Oncologie.

Cauzele apariţiei cancerului, necunoscute

Mircea Vultur susţine că nu se cunoaşte cauza exactă care duce la apariţia cancerului, dar factorii care ar putea explica diversitatea tumorilor constau în alimentaţie incorectă, fumat, stres, expunere la radiaţii şi traumatisme. „Conform statisticii noastre, în fiecare lună se înregistrează în Vâlcea în jur de 60 de decese din cauza cancerului“, a menţionat directorul.

Chiar dacă Vâlcea dispune de mijloace de investigare performante pentru depistarea tumorilor, foarte mulţi bolnavi se prezintă la analize foarte târziu. „Pentru a depista din timp leziunile, pacienţii trebuie să se prezinte la medic la primele semne de boală. Însă nu se întâmplă aşa şi şansele de vindecare sunt mici uneori. Cu cât cazul e descoperit din timp, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari“, a explicat şeful Oncologiei. Medicul le recomandă femeilor care au peste 50 de ani să se prezinte imediat la analize la apariţia unei sângerări ori a unui nodul mamar. Bărbaţii trebuie să se prezinte de urgenţă la medic dacă au o tuse agresivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII