14.6 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalProgramul de reintegrare şcolară „A doua şansă“, extins

Programul de reintegrare şcolară „A doua şansă“, extins

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a aprobat, printr-un ordin, noi metodologii de organizare a programului de reintegrare şcolară „A doua şansă“, în vederea extinderii acestuia la nivel naţional. Programul, care se aplică la ciclurile primar şi secundar inferior, a fost lansat ca un proiect-pilot în anul 2005, în această primă fază fiind incluse 15 judeţe, precum şi altele în care au existat solicitări. Potrivit Zvetlanei Preoteasa, secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar, în anul şcolar 2006 – 2007 programul s-a derulat în 216 şcoli, fiind organizate 270 de clase pentru învăţământul primar, în care au fost înscrise 3.993 de persoane, şi 164 de clase pentru învăţământul secundar inferior, în care au fost cuprinse 2.354 de persoane.

Potrivit metodologiei aprobate de minister, în programul „A doua şansă“ pentru învăţământul primar se pot înscrie persoane care au depăşit cu cel puţin patru ani vârsta de şcolarizare corespunzătoare ciclului primar şi care fie nu au parcurs nici o clasă din învăţământul primar, fie au abandonat pe parcurs şi au depăşit vârsta maximă legală pentru reînscrierea în clasele I-IV. Cursurile pot fi organizate în regim de zi sau seral, cu frecventarea cursurilor în mod zilnic, dimineaţa sau după-amiaza, în regim intensiv, la sfârşit de săptămână, sau comasat, în perioada vacanţelor şcolare. „Pentru organizarea programului în regim de zi sau seral, fiecărui an de studiu îi corespunde un semestru şcolar cu 16 – 17 săptămâni. În acest mod, un cursant care nu a frecventat nici un an din ciclul primar poate finaliza recuperarea învăţământului primar în doi ani. Primul semestru începe în luna octombrie, iar cel de-al doilea în februarie. În programul «A doua şansă» – învăţământ secundar inferior se pot înscrie persoane cu vârsta de peste 14 ani, care au absolvit învăţământul primar, precum şi cei care au parcurs o parte din clasele corespunzătoare învăţământului gimnazial, au abandonat pe parcurs şi au depăşit vârsta maximă legală pentru reînscrierea la gimnaziu“, a declarat Zvetlana Proteasa.

Cursurile vor fi structurate în patru ani de studiu echivalenţi claselor V – VIII şi claselor a IX-a şi a X-a de la şcoala de arte şi meserii. În primul an vor fi studiate discipline ale educaţiei de bază, repartizate în module, iar în anii II-IV, acestora li se adaugă modulele de pregătire profesională. Ambele programe pot fi urmate şi în limba maternă. Înscrierea se face la unităţile de învăţământ care organizează programul, pe baza unui dosar.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU