14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPompierii ajung greu la incendii

Pompierii ajung greu la incendii

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Drobeta“ ajung cu mare întârziere la solicitări, pe motiv că maşinile sunt vechi.

O casă a ars aproape în întregime într-un sat din Mehedinţi, iar un copil de nouă ani bolnav de epilepsie şi mama lui, ce nu are un loc de muncă stabil, au rămas sub cerul liber. Flăcările au cuprins întâi acoperişul şi apoi restul locuinţei, iar sătenii din Cerveniţa nu au reuşit să salveze mare lucru din casă, fiind lipsiţi de ajutorul pompierilor.

„Am sărit cu toţii cu găleţi, cu furtunuri, să stingem focul. Când am sunat la pompieri, doamna de la telefon ne-a întrebat dacă este glumă! După mai bine de o oră de aşteptat, am crezut că pompierii au ei chef de glumă de nu mai veneau“, a declarat Marian Toader.

În pragul iernii, familia Dumitru a rămas fără acoperiş deasupra capului. Casa le-a fost mistuită de un incendiu, iar pompierii nu i-au ajutat cu nimic pentru că, din cauza autospecialelor vechi şi a drumului lung, au ajuns prea târziu.

„Ardem ca şoarecii în casă, că pompierii nu vin când ai nevoie de ei!“, strigau oamenii aflaţi în gospodăria cuprinsă de flăcări.

Pompierii au ajuns după ce incendiul fusese stins şi lucrurile din casa arsă scoase în curte şi au fost luaţi la întrebări de oameni: „De ce venirăţi, mă, după două ore? După voi ardea tot satul! Pe jos dacă plecaţi de la Severin şi tot veneaţi mai repede! Cât vă ia să mergeţi 35 de kilometri?“.

Aceştia s-au scuzat spunând că drumul a fost lung, apoi s-au urcat pe casă şi au umplut câteva găleţi cu apă sătenilor care stingeau jarul.

„Avem oameni devotaţi, pompieri care sar şi în foc pentru a-şi face meseria, dar maşinile sunt vechi de peste 17 ani şi a fost şi drumul greu, de aceea s-a ajuns cu întârziere“, a explicat căpitanul Liviu Borugă.

După aproape 30 de minute de la sosirea primei autospeciale de pompieri, a ajuns şi cea de-a doua, cu toate că pe poarta unităţii plecaseră amândouă odată. Nu este prima oară când pompierii nu pot acţiona din cauza maşinilor vechi. În urmă cu două luni, în comuna Devesel, pompierii de la Vânju Mare au ajuns după o oră la un incendiu, iar la Orşova, o familie de profesori a fost salvată de un poliţist după ce pompierii au plecat de la faţa locului pe motiv că merg să alimenteze maşina.

În loc de răspunsuri oficiale la neregulile în activitatea pompierilor, inspectorul interimar al ISU „Drobeta“, Ion Vintilă, a dat ordin centraliştilor să nu mai dea nici un fel de informaţii presei cu privire la urgenţe.„Nu vă putem spune nimic, nu mai avem voie să mai vorbim la telefon cu presa, este şi o hârtie scrisă la noi aici, pe perete“, a declarat unul dintre centralişti.

La începutul anului, împreună cu inspectorul-şef Ion Pleşu şi purtătorul de cuvânt Liviu Borugă, s-a făcut un protocol de colaborare între presă şi pompieri, pe care actualul şef al pompierilor mehedinţeni nu îl mai respectă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS