12.3 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBorbely, nemulţumit de Polivalentă

Borbely, nemulţumit de Polivalentă

Problema Sălii Polivalente din Craiova îi dă din nou bătăi de cap ministrului dezvoltării Laszlo Borbely. Aflat ieri într-o vizită ad-hoc la Polivalentă, demnitarul a fost întâmpinat pe şantier de mai mulţi ziarişti decât de muncitori şi de subcontractor, care a ameninţat că opreşte lucrările dacă nu-şi primeşte banii.

Reprezentantul firmei craiovene CIMORET, care a subcontractat lucrările de la constructorul CONCAS Buzău, i-a explicat ministrului Borbely că antreprenorul buzoian nu i-a mai dat nici un leu de şase luni. În plus, ca să poată plăti salariile muncitorilor, societatea CIMORET a fost nevoită să se împrumute în bancă de 3,5 miliarde de lei vechi.          „I-am spus că nu mai lucrez până nu-mi văd banii. Eu sunt disperat, voiam deja să acţionez în judecată firma CONCAS pentru că mi-a dat bani cu ţârâita“, a spus Dinu Popescu, şef de şantier din partea CIMORET.
Aflând de plângerile subcontractantului, ministrul Borbely i-a luat la întrebări pe reprezentantul CONCAS Buzău şi pe consultantul angajat de Compania Naţională de Investiţii să supravegheze lucrările. „În acest an s-au dat deja şase milioane de lei noi pentru Sala Polivalentă. Banii care au ajuns la dumneavoastră unde sunt? Eu sunt un tip curios şi mi s-a demonstrat că am făcut bine că am venit aici. Trebuie să se lucreze, trebuie să se urmărească lucrările şi e inadmisibil ca aceia cu care avem contract să nu plătească subcontractorul. Puneţi-vă pe treabă! Mai avem alocate încă şase milioane de lei şi le vom da doar dacă se pune acoperişul“, a spus Borbely.
Lămuririle s-au lăsat însă aşteptate. În timp ce reprezentantul CONCAS a dat din colţ în colţ, spunând că nu ştie despre ce e vorba pentru că este angajat la firmă doar de două zile, consultantul, societatea CILAS Braşov, a susţinut sus şi tare că nu era obligaţia lui să afle ce se întâmplă cu banii, ci doar să monitorizeze lucrările.

Megaşedinţă pentru accelerarea lucrărilor

Ministrul Borbely s-a declarat surprins de faptul că primarul Antonie Solomon nu a intervenit în situaţia de la Polivalentă, dat fiind faptul că interesul autorităţilor locale este să finalizeze cât mai repede lucrarea. „Eu vin aici foarte rar şi atunci nu plec fără să văd cum stau lucrurile la Sala Polivalentă. Autorităţile de aici, care au în permanenţă legătură cu ce se întâmplă, mai ales primarul, ar trebui să fie primele care să afle. Oricum, cred că interesul autorităţilor este să se termine cât mai repede construcţia, aşa cum ne dorim şi noi“, a mai spus Laszlo Borbely. Demnitarul a precizat că, dacă va fi nevoie, constructorul CONCAS va fi sancţionat pentru nerespectarea termenelor şi a  adăugat că peste câteva zile va convoca o întâlnire la Craiova, la care să participe toţi factorii implicaţi în proiectul Sala Polivalentă, de la reprezentanţi ai Primăriei Craiova, directorul general al constructorului Concas Buzău, dar şi responsabili din partea Companiei Naţionale de Investiţii, întâlnire la care să fie stabilit un grafic pentru execuţia lucrărilor. Cea mai mare parte a banilor pentru refacerea Sălii Polivalente, 39 de milioane de lei noi, va fi alocată de Ministerul Dezvoltării şi Lucrărilor Publice prin Compania Naţională de Investiţii, urmând ca 15 milioane de lei să fie asigurate de Primăria Craiova.

2008 prinde Polivalenta cu acoperiş dacă e vreme bună

Pus în faţa faptului împlinit, antreprenorul CONCAS a recunoscut că are unele întârzieri de plată către CIMORET, însă a recuperat deja o parte din ele. Directorul general Ionel Gagu a declarat că a virat deja un miliard de lei vechi către societatea craioveană şi îi va da alte 800 de milioane zilele următoare, însă a ţinut să precizeze că anul acesta nu a primit de la Compania Naţională de Investiţii, care aparţine de minister, decât 24 de miliarde de lei vechi. „Am primit 24 de miliarde anul acesta, nu 60. Poate domnul ministru a înţeles greşit şi a vrut să spună că vom cheltui 60 de miliarde până la sfârşitul anului. Am avut într-adevăr o întârziere către CIMORET din motive obiective, dar am plătit azi o parte din bani, un miliard. În zilele următoare vom mai plăti 800 de milioane către firmă. Oricum, între CIMORET şi noi este o relaţie comercială şi doar eu discut cu subcontractorul, este obligaţia mea. Noi încercăm să punem până la sfârşitul anului acoperişul, dar depinde foarte mult de temperaturi“, a spus Ionel Gagu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII