20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCurăţarea operelor lui Brâncuşi se amână

Curăţarea operelor lui Brâncuşi se amână

Curăţarea operelor din piatră realizate de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu s-a amânat din cauza vremii nefavorabile.

Operaţiunile ar fi trebuit să înceapă de mai bine de o săptămână.

Poarta Sărutului, Masa Tăcerii şi scaunele de pe Aleea Scaunelor vor fi atent curăţate. Sorin Buliga, directorul Centrului de Artă şi Cultură „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, a precizat că pentru desfăşurarea lucrărilor este nevoie de cinci zile fără ploaie. Acesta speră ca, până la sfârşitul lunii octombrie, operaţiunea de curăţare a operelor să fie finalizată. Lucrările vor fi efectuate de firma DUCT din Bucureşti, condusă de Iulian Olteanu, un restaurator recunoscut.

Aceasta este cea de-a doua etapă de distrugere a microbilor, primele acţiuni fiind desfăşurate la începutul lunii august. Costul total al operaţiunii se ridică la 140 de milioane de lei vechi.

Se vor face şi lucrări de restaurare

 

Operaţiunile care se vor efectua constau în biocidare – o soluţie de distrugere a tuturor dăunătorilor -, desprăfuire şi curăţare. În mod normal, toate acestea trebuie făcute de două ori pe an, primăvara şi toamna, dar nu s-au mai realizat de trei ani. Reprezentanţii Primăriei Târgu Jiu intenţionează să instruiască mai mulţi lucrători şi să realizeze apoi, cu forţele proprii, aceste operaţii.

Lucrările vor consta nu doar în curăţarea operelor, ci şi în unele mici lucrări de restaurare. „Deasupra Porţii Sărutului se află o placă de plumb care s-a desprins, aceasta urmând să fie prinsă cu o soluţie specială. De asemenea, specialiştii vor reface chiturile şi plombele care au fost puse la restaurarea făcută în urmă cu trei ani şi care au început să se desprindă“, a precizat Sorin Buliga.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU