15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPUG-urile Doljului se mută pe net

PUG-urile Doljului se mută pe net

Doljenii interesaţi de achiziţionarea unor terenuri în comunele doljene Malu Mare, Işalniţa şi Pieleşti pot afla informaţii on line despre pământurile dorite.

Autorităţile judeţene au anunţat finalizarea sistemului geografic informaţional (GIS) pentru cele trei localităţi, o bază de date cu hărţi parcelare tridimensionale care conţin informaţii despre toate loturile din extravilanul şi intravilanul comunelor, proiect pentru care administraţia a alocat, într-o primă fază, 100.000 de lei. Cetăţenii interesaţi pot afla accesând adresele isalnita.inteligis.ro, malumare.inteligis.ro şi pielesti.inteligis.ro date despre limita administrativă a comunelor, terenuri, căi de comunicaţie existente, construcţii, curbe de nivel, până unde ţin intravilanul şi extravilanul localităţilor în prezent şi dacă autorităţile au în vedere schimbarea regimului acestor terenuri, reţelele edilitare existente şi cele propuse, zone de protecţie şi funcţionale, precum şi reglementări urbanistice valabile pentru anumite zone ale comunelor. Arhitectul-şef al judeţului, Radu Pappa, a declarat că nu toate informaţiile disponibile în cele trei baze de date sunt disponibile on line, cei care doresc, spre exemplu, să afle proprietarul unui anumit lot trebuind fie să se adreseze Direcţiei de urbanism din Consiliul Judeţean Dolj, fie primăriilor din localităţile respective. „Sistemul este complex şi conţine mult mai multe date decât cele existente pe internet. Spre exemplu, emite certificate de urbanism şi autorizaţii de construire pentru că are formulare. Deocamdată sunt introduse date obţinute de la Statistică şi noi trebuie să introducem date precum autorizaţiile de construire eliberate, certificatele de urbanism, punem în grafic construcţiile existente pe terenuri. Este o muncă foarte dificilă şi în curând vom avea doi oameni care se vor ocupa numai de asta“, a spus Pappa.

GIS se extinde în tot judeţul

Arhitectul-şef al judeţului a precizat că în următoarea perioadă vor fi încheiate contracte pentru realizarea GIS în toate comunele din jurul Craiovei, astfel încât să fie rezolvate o parte din problemele juridice cu care se confruntă atât autorităţile, cât şi proprietarii în privinţa terenurilor din zona periurbană a Craiovei. Comunele Gherceşti, Şimnicu de Sus, Mischii, Cârcea, Coşoveni, Podari, Bucovăţ şi Breasta vor beneficia până la jumătatea lunii decembrie de bazele de date GIS, iar până la sfârşitul anului 2008 autorităţile intenţionează să finalizeze acest proces în tot judeţul într-un proiect care va costa în final aproximativ trei milioane de lei alocate de la bugetul Doljului. Pappa a precizat că alt motiv pentru realizarea rapidă a sistemului GIS în tot judeţul este necesitatea acestuia în cazul implementării unor proiecte finanţate din fonduri europene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU