19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGunoi ridicat pe sărite

Gunoi ridicat pe sărite

În plină campanie de depistare a agenţilor economici din Craiova care nu deţin contracte cu Serviciul Public de Salubritate (SPS), mai mulţi administratori de societăţi comerciale reclamă că, deşi au încheiat contracte, au rămas cu gunoiul la uşă.

Campania de depistare a agenţilor economici din Craiova care nu deţin contracte cu SPS este în derulare. În ultimul timp, câte trei-patru administratori de firme solicitau zilnic încheierea de urgenţă a contractului, de teama amenzilor, cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei. După ce s-au grăbit să încheie contractele, unii agenţi economici au aflat că nu s-a schimbat mare lucru faţă de perioada când erau în ilegalitate. Gunoiul a rămas tot neridicat, chiar dacă au achitat banii către SPS.

„Am încheiat un contract cu Salubritatea în urmă cu două săptămâni, iar până acum nimeni nu a ridicat gunoiul. Am doar obligaţii, nu şi beneficii. Aici pare a fi mai mult vorba despre plata unei „taxe de protecţie“ faţă de primărie, pentru că se ştie că, dacă nu aş avea contract, aş fi amendat. Nu am primit nici pubelă deoarece mi s-a spus că „nu prea sunt“. Eu înţeleg că obiectul acelui contract este chiar existenţa contractului, şi nu ridicarea gunoiului“, a precizat A.D., administratorul unei firme de calculatoare din Craiova, într-o sesizare trimisă conducerii SPS. Administratorul cu pricina a mai semnalat faptul că, atunci când a sunat la secretariatul SPS pentru lămurirea situaţiei, i s-a răspuns pe un ton indiferent, iar la afirmaţia că nu va plăti serviciul de salubritate decât atunci când se va ridica prima oară gunoiul, secretara l-a „informat“ pe acelaşi ton că în această situaţie contractul va fi rupt.

Se fac verificări

 

Conducerea SPS Craiova a declarat că lucrătorii serviciului ar fi trebuit să ridice gunoiul, însă se pare că nu au făcut-o. „În funcţie de contract, angajaţii serviciului ar fi trebuit să ridice gunoiul cel puţin o dată pe săptămână, însă nu ştiu ce s-a întâmplat. O să verific să văd de ce a fost omis acest punct de colectare“, a declarat Sorin Ciobanu, directorul SPS Craiova.

Alt administrator a sesizat faptul că angajaţii SPS vin cu o listă în fiecare magazin atunci când ridică gunoiul şi cer semnătura şi ştampila unităţii, iar dacă nu este ştampilat bonul de lucru, gunoiul rămâne neridicat. Sorin Ciobanu a explicat că această măsură ajută la ţinerea evidenţei gunoiului ridicat.

„Fiecare încearcă să nu semneze, putând să zică astfel că nu s-a ridicat gunoiul, semnătura şi ştampila fiind de fapt confirmarea că gunoiul a fost luat. Nu cred că e prea greu ca administratorii să împuternicească persoane care să semneze bonul de lucru“, a încheiat Sorin Ciobanu.

100 de firme în ilegalitate

De la începerea campaniei primăriei, au fost controlate aproximativ 300 de societăţi comerciale, dintre acestea peste 100 fiind găsite în ilegalitate. Dintre cei aproximativ 100 de agenţi economici depistaţi fără contracte cu SPS, 50 au fost amendaţi fiindcă nu au prezentat contractele nici măcar după termenul-limită dat de inspectorii municipalităţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS