10.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSimpozion privind reconstrucţia ecologică

Simpozion privind reconstrucţia ecologică

Simpozionului internaţional cu tema „Reconstrucţia ecologică şi necesarul de îngrăşăminte în zona Gorjului“, organizat de Filiala Naţională Română a International Scientific Centre of Fertilizers (CIEC), şi-a deschis ieri porţile, la Târgu Jiu.

 

Timp de două zile, municipiul Târgu Jiu a fost locul de întâlnire a specialiştilor în reconstrucţia ecologică a solurilor. În prima zi a simpozionului, lucrările au avut trei teme: „Aspecte generale ale fertilizării solurilor în zona Gorjului“, „Aspecte de reconstrucţie ecologică; procedee de fertilizare organică şi organominerală“ şi „Aspecte privind fertilizarea cu îngrăşăminte minerale şi necesarul de îngrăşăminte“.

Potrivit lui Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, principalele obiective ale acestei întâlniri au fost: dezbaterea aspectelor de construcţie ecologică şi de restaurare a fertilităţii solurilor după încheierea exploatărilor miniere, stabilirea orientărilor de fertilizare care să asigure utilizarea eficientă a îngrăşămintelor organice pe suport de lignit, precum şi a îngrăşămintelor minerale aplicate prin tehnologii moderne, în vederea ameliorării solurilor cu fertilitate redusă existente în zonă.

 

Două zile de discuţii şi prezentări de lucrări

 

Programul simpozionului internaţional de la Târgu Jiu s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, ultima zi fiind dedicată unor vizite în teritoriu. Potrivit programului, în a doua zi a simpozionului, participanţii la manifestare au vizitat instalaţia de producere a îngrăşămintelor organominerale pe suport de lignit, cariera Roşia Jiu şi haldele amenajate de steril Rovinari-Gorj şi Husnicioara-Mehedinţi.

La simpozion au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene, ai Filialei Naţionale Române a CIEC, ai Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Pedologie, Agrochimie şi Protecţia Mediului Bucureşti, ai Institutului Internaţional al Potasiului – Basel, Elveţia, ai Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu, ai unităţilor miniere, energetice şi agricole gorjene. Printre lucrările prezentate în cadrul simpozionului s-a numărat şi „Evaluarea impactului produs asupra solului de exploatarea minieră din zona Motru-Cariera Lupoaia“. A fost prezentat impactul negativ produs de activitatea de exploatare la zi a cărbunelui asupra solului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS