15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalEco Sud ţine primăria în şah

Eco Sud ţine primăria în şah

Eco Sud, firma care administrează groapa ecologică de la Mofleni, a pierdut procesul cu Primăria Craiova, deşi nu a renunţat la acţiune, aşa cum promiseseră reprezentanţii ei.

Pactul dintre Primăria Craiova şi firma Eco Sud, prin care se stabilise plata a 11,9 dolari plus TVA pentru tona de gunoi depusă la groapa ecologică de la Mofleni, a fost încălcat de societatea privată. În luna august, reprezentanţii firmei au promis municipalităţii că sunt de acord cu acest preţ, în schimb, Serviciul Public de Salubritate să le achite datoria de 15 miliarde de lei. După ce au semnat chiar un proces-verbal cu ei, patru dintre membrii comisiei de negociere, în frunte cu primarul Antonie Solomon, au considerat că acest confict s-a stins, urmând ca Eco Sud să renunţe la procesul în care cereau majorarea preţului la 35 de euro.

Surpriza au avut-o însă juriştii primăriei, care s-au prezentat mai mult formal la următorul termen, când ştiau că adversarii lor vor depune o cerere de retragere a acţiunii. Stupefiaţi, funcţionarii publici au constatat că avocaţii firmei nu au făcut nici cel mai mic gest de a renunţa la proces.

„Din fericire, juriştii noştri au reuşit să găsească o chichiţă judecătorească, descoperind că acţiunea celor de la Eco Sud a fost depusă prea târziu. Prin urmare, instanţa ne-a dat câştig de cauză. Acum aşteptăm decizia scrisă“, a declarat Ovidiu Mischianu, director Direcţia juridic din Primăria Craiova.

Primarul Antonie Solomon a declarat că aflase de grozăvia avocaţilor de la Eco Sud, însă le-a găsit o justificare. Edilul-şef a promis că îi va chema la o nouă discuţie să vadă ce s-a întâmplat.

„Nu au renunţat, ca să-l mai sperie puţin pe Ciobanu (Sorin Ciobanu, şeful Serviciului Public de Salubritate) să le mai dea din bani. Aveau de luat peste 15 miliarde şi nu le mai dădea banii. Dar am vorbit cu ei (reprezentanţii Eco Sud – n.r.) şi au zis că nu o să mai facă recurs“, a menţionat edilul-şef.

Primarul a lăsat să se înţeleagă că va merge din nou pe promisiunile reprezentanţilor Eco Sud, care i-au spus că nu vor continua procesul.

Salubritatea strânge cureaua pentru zece miliarde de lei

Nu atât de convins s-a arătat însă viceprimarul Gheorghe Nedelescu, care a declarat că nu mai crede nimic din ce spun cei de la Eco Sud, care au demonstrat de atâtea ori că nu se ţin de cuvânt.

„Şi-au încălcat promisiunea. Ceea ce am spus în legătură cu ei s-a dovedit adevărat. Sunt sceptic şi în ceea ce priveşte renunţarea la recurs. Dacă nu aveam noroc ca jurista de la primărie să găsească o chichiţă, procesul continua şi, poate, Eco Sud îl şi câştiga“, a adăugat Nedelescu.

Pentru stingerea datoriei de 15 miliarde de lei, motivul oficial al conflictului, Serviciul Public de Salubritate face eforturi suplimentare, strângând fiecare bănuţ pentru a-l depune în contul Eco Sud.

„Am aflat şi eu că primăria a câştigat procesul, însă cei de la Eco Sud nu au renunţat la proces, aşa cum promiseseră. Noi le-am achitat cinci miliarde de lei şi mai avem zece miliarde de lei. Am mărit ritmul de colectare a taxei şi cu banii strânşi de la asociaţii sperăm să achităm şi ultimii bani“, a menţionat Ciobanu.

Cum acţiunile celor de la Eco Sud s-au dovedit imprevizibile, rămâne însă de văzut dacă reprezentanţii lor vor renunţa la majorarea preţului pe tona de gunoi de la 11,9 dolari plus TVA, la 35 de euro, chiar dacă Salubritatea îşi va achita la zi debitele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS