10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAn şcolar special pentru zece copii

An şcolar special pentru zece copii

Zece copii cu nevoi speciale, elevi în clasa a IV-a la Şcoala cu clasele I-VIII nr. 1 din Slatina, au început, de ieri, un nou an şcolar în cadrul proiectului educaţional „Vreau să învăţ şi vreau să ajut“.

OLT. Micuţii defavorizaţi participă de un an la un program „after school“. Elevii provin din familii nevoiaşe, care trăiesc numai din ajutorul social şi din alocaţiile copiilor. Părinţii nu ştiu prea multă carte, însă au intenţii bune pentru copiii lor.

Proiectul, iniţiat de Fundaţia „Profesor Coman“, împreună cu conducerea şcolii şi cu Direcţia de Protecţie şi Asistenţă Socială a Primăriei Slatina, cuprinde diverse activităţi destinate integrării sociale a copiilor.

Programul începe după orele de curs, include o masă caldă la prânz, efectuarea temelor pentru a doua zi, pauze de relaxare, activităţi de voluntariat, lucru pe calculator, rezolvarea problemelor din culegeri, compuneri, cursuri de limba engleză, jocuri sportive, activităţi în curtea şcolii etc. „Este un lucru îmbucurător când vezi că aceşti copii, în ciuda condiţiilor vitrege de acasă, se străduiesc să înveţe, să fie disciplinaţi, ordonaţi şi, în plus, îi ajută şi pe colegii de clasă care nu participă la program“, a spus directoarea şcolii, Mariana Ţîrcomnicu.

Fundaţia „Profesor Coman“ caută sponsori

Programul a fost gândit pentru şase ani. Copiii din această grupă au păşit în cel de-al doilea an. 15 cadre didactice asigură desfăşurarea orelor „after school“, câte un dascăl pe zi. „Anul trecut, învăţătorii care au fost alături de copii au fost voluntari. Un lucru extraordinar“, a precizat ieri, la deschidere, preşedinta fundaţiei, Georgeta Bucşan, care le-a mulţumit tuturor cadrelor didactice implicate pentru eforturile depuse.

Planurile sunt îndrăzneţe, însă fondurile întârzie să apară. Preşedinta fundaţiei a făcut mai multe demersuri la societăţile din Slatina pentru a obţine sponsorizări. „Am apelat la diverse firme din oraş pentru a ne acorda sprijin. Acum lucrăm la un proiect pentru a accesa fonduri PHARE. Nevoile sunt foarte mari. Costurile sunt ridicate. Numai masa caldă a copiilor se ridică la 1.500 de lei pe lună, ca să nu mai vorbim de produsele igienico-sanitare, care sunt suportate din buzunarul propriu“, a mai spus Bucşan.

„O statistică a anului trecut arată faptul că 72 % dintre copiii acestei şcoli provin din familii care primesc ajutor social. Sunt copii buni. Fără meditaţii, ei reuşesc să meargă mai departe şi chiar să intre la licee bune. Acesta este şi obiectivul acestui proiect“, a mai spus Mariana Tîrcomnicu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS