10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAu sosit banii pentru despăgubiri în agricultură

Au sosit banii pentru despăgubiri în agricultură

Vineri au intrat în conturile DADR Olt primele 10,9 milioane de lei pentru despăgubiri. Fermierii au început să depună dosare şi pentru culturile de primăvară calamitate.

OLT. De astăzi, producătorii agricoli care au solicitat despăgubiri din partea statului pentru culturile de toamnă calamitate de efectele secetei prelungite îşi vor putea primi banii. Primele 10,9 milioane de lei au sosit vineri în conturile Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Olt. Suma este aferentă primelor două tranşe de calculaţii depuse de DADR la Ministerul Agriculturii pentru o suprafaţă de 33. 511 hectare de culturi calamitate. Banii vor fi viraţi în conturile fermierilor după un grafic în care se va ţine cont de datele la care au fost depuse cererile. De cele 10,9 milioane de lei vor beneficia 95 de producători agricoli care au depus 207 documentaţii. DADR a depus la ministerul de resort şi a treia tranşă de calculaţii pentru 57 de documentaţii făcute de 19 fermieri, care se ridică la 3,3 milioane de lei. Şeful Direcţiei Agricole Olt, Dumitru Niculescu, a declarat vineri că ultimele calculaţii vor ajunge la Ministerul Agriculturii în aceste zile, astfel încât toţi cei 140 de producători agricoli care au depus 250 de documentaţii pentru aproximativ 42.000 de hectare calamitate
să-şi primească banii ce li se cuvin cât mai repede posibil. „Noi ne-am mişcat foarte repede. Oltul se numără printre primele judeţe din ţară care au depus în timp util la minister calculaţiile calamităţilor. De luni (astăzi, – n.r.) oamenii îşi vor primi banii în conturi, pe rând, în funcţie de cum s-au depus cererile. Până la finele acestei luni, la Ministerul Agriculturii vor ajunge şi ultimele calculaţii. Pentru că am dorit să rezolvăm cât mai repede cu putinţă acest capitol, la Direcţia pentru Agricultură s-a lucrat şi pe perioada week-end-urilor“, a spus Dumitru Niculescu.

Dosare şi pentru culturile de primăvară

La DADR au început să sosească şi dosare pentru acordarea despăgubirilor privind calamităţile înregistrate la culturile de primăvară, în special la porumb şi floarea-soarelui. Din cauza lipsei prelungite a precipitaţiilor şi a efectelor caniculei, aproape 100.000 de hectare cultivate cu porumb sunt calamitate.
 Floarea-soarelui a fost distrusă pe 37.173 de hectare. Conducerea DADR susţine că gradul de afectare este în evoluţie, date fiind temperaturile extrem de ridicate. Primăriile au mai raportat că legumele şi furajele sunt şi ele calamitate în bună parte. „Suprafeţele afectate de secetă şi gradul de afectare vor fi stabilite definitiv de comisiile locale constituite pentru aplicarea Legii nr 381/2002 privind calamităţile naturale. Din cauza temperaturilor foarte ridicate şi a lipsei de precipitaţii, culturile înfiinţate în primăvară sunt afectate în proporţii mari. Pentru eventualele despăgubiri, guvernul va emite un act normativ privind condiţiile în care se vor acorda acestea şi nivelul sumelor. Dacă judeţul nostru va fi declarat oficial, din nou, zonă calamitată, de despăgubiri vor beneficia, evident, numai fermierii care şi-au asigurat culturile agricole“, a declarat Grigore Ştefan, director adjunct la DADR.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS