21.7 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjReţea performantă de apă la Săcelu - Gorj

Reţea performantă de apă la Săcelu – Gorj

Spre deosebire de majoritatea comunelor din Gorj, localitatea Săcelu trece mai uşor peste canicula din ultimele săptămâni graţie unei reţele de apă realizată cu fonduri SAPARD.

Localnicii comunei gorjene Săcelu, renumită staţiune de tratament, sunt printre puţinii din judeţ care nu au probleme cu apa potabilă şi cea menajeră. Cu toate că majoritatea gorjenilor care locuiesc în mediul rural, şi nu numai, nu mai ştiu cum să facă rost de apă sau cum să o economisească mai bine pe cea existentă, cei din Săcelu nu duc grija că într-o bună zi la robinet va curge doar rugină. Un proiect SAPARD, implementat în urmă cu peste trei ani, a rezolvat una dintre problemele stringente ale localităţii – alimentarea gospodăriilor cu apă. Oamenii sunt mulţumiţi că nu sunt puşi în situaţia de a merge cu maşinile sau cu atelajele în comunele învecinate, pentru a face rost de lichidul vital.

 

Caniculă uşoară…

 

După cum au precizat autorităţile locale, sursele de alimentare ale reţelei asigură furnizarea în bune condiţii pentru gospodăriile şi a pensiunile din zonă, precum şi pentru baza de tratament, arhiplină în această perioadă. „Ani de zile ne-am chinuit la vechea reţea, care ba funcţiona, ba se oprea. Nu ştiai când ai apă şi când nu ai. Apa din fântâni este aşa cum este şi era şi păcat ca o astfel de zonă să nu beneficieze de apă curentă, mai ales că vin o mulţime de turişti. Omul mai are nevoie şi de confort, dacă tot plăteşte, şi trebuie să îşi mai facă o baie, un duş în condiţii bune. Era şi până acum cum era, dar de când a fost dată în folosinţă reţeaua nouă, e mult mai bine şi nu mai sunt probleme. Înainte căutam un loc cu apă unde să ne adăpăm vitele“, au povestit localnicii din Săcelu.

 

Investiţie de un milion de euro

 

Alimentarea cu apă a satelor comunei Săcelu a început în urmă cu mai mulţi ani, însă vechea reţea nu a mai făcut faţă cererii, fiind necesare atât lucrări de modernizare, cât şi de extindere. Autorităţile locale au încercat să obţină fonduri guvernamentale pentru realizarea obiectivului, însă fără succes. În urma unui proiect SAPARD, în valoare totală de aproape un milion de euro, inclusiv contribuţia autorităţilor locale, lucrările au fost demarate şi finalizate, reţeaua fiind dată în folosinţă pentru furnizarea de apă potabilă şi menajeră către populaţia din cele patru sate componente. În prezent, sunt alimentate cu apă localităţile Blahniţa de Sus, Săcelu, Hăieşti şi Maghereşti. „Cred că avem unul dintre cele mai mari debite în reţea dintre comunele judeţului. De investiţie beneficiază circa 1.400 de persoane, majoritatea locuitorilor comunei, precum şi toate persoanele juridice care au sediile aici şi desfăşoară activităţi. Avem bază de tratament, un bloc de garsoniere, două pensiuni şi două vile“, a precizat Alexandru Sabin Popescu, viceprimarul din Săcelu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS