23.1 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024

Pârjol în Dolj

În judeţul Dolj au izbucnit în ultimele trei zile zeci de incendii, fiind distruse peste 200 de hectare de vegetaţie uscată. Vineri au fost înregistrate şapte incendii, în care au ars 52 de hectare de mirişte, sâmbătă – nouă incendii, care au mistuit 92 de hectare de vegetaţie uscată. În cursul zilei de duminică s-au înregistrat 13 incendii, fiind arse 60 de hectare de mirişte. Ieri, localitatea doljeană Podari era acoperită de un nor de fum, după ce o groapă de gunoi s-a autoaprins.

 

Incendii provocate de neglijenţă

 

Numai în cursul zilei de duminică, pompierii doljeni au intervenit pentru stingerea a 13 incendii izbucnite pe suprafeţe mai mici sau mai mari din Dolj. Duminică, în jurul orei 13.00, pompierii din Băileşti au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit pe şase hectare de mirişte de pe raza localităţii Giubega. Cel mai mare incendiu s-a înregistrat în jurul orei 15.00, în comuna Cerăt, acesta mistuind 30 de hectare de vegetaţie uscată. În aceeaşi zi au mai ars şase hectare de mirişte în localitatea Brădeşti, trei hectare de mirişte în localitatea Dăbuleni, patru hectare în Balasan şi două hectare în Comoşeni. Incendii pe suprafeţe mai reduse s-au înregistrat şi în Craiova, în cimitirul Cernele, cimitirul Dorobănţie şi pe strada Gârleşti. Conform reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, cele mai frecvente cauze ale incendiilor declanşate la vegetaţia uscată sunt resturile de ţigări aprinse aruncate la întamplare şi focurile lăsate nesupravegheate.

„Readucem la cunoştinţa cetăţenilor să nu mai arunce resturi de ţigară la întâmplare şi să nu aprindă focuri pentru arderea reziduurilor sau miriştilor, mai ales în această perioadă, când vegetaţia este uscată şi se poate aprinde foarte repede. De asemenea, este interzisă şi aprinderea focurilor în pădure“, a declarat plutonier adjutant-şef George Vâlceleanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj.

 

Fum peste Podari

 

Unii locuitori ai comunei doljene Podari se plâng că focul izbucnit de zile bune la groapa de gunoi de la marginea localităţii le face viaţa un coşmar. „Acolo aruncă oamenii de la Fabrica de Ulei cojile de floarea-soarelui. Acestea şi cu restul de gunoaie s-au aprins, iar flăcările au ajuns până lângă casele localnicilor. De două săptămâni nu mai putem să respirăm, pentru că acolo se aprinde mereu focul“, a povestit Valerică Ioana, din Podari.

Pompierii doljeni spun că incendiul la groapa de gunoi de lângă Podari se produce periodic, cauza fiind autoaprinderea resturilor. „Intervenţia de ieri nu este prima, acolo echipajele trebuind să acţioneze o dată la câteva zile. Cojile de seminţe de floarea-soarelui care se aruncă acolo se autoprind şi, chiar dacă intervenim cu apă, acestea ard mocnit şi se autoaprind peste o zi sau două“, a declarat George Vâlceleanu.

Sancţiuni

Potrivit OUG nr. 195/2005 privind protecţia mediului, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 6.500 la 7.000 de lei, pentru persoane fizice, şi de la 25.000 la 30.000 de lei, pentru persoane juridice, nerespectarea obligaţiei proprietarilor şi deţinătorilor de terenuri de a nu arde miriştile. Acestea se pot incendia numai cu acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi cu informarea prealabilă a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS