12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLiceu în lichidare şi tineri „aruncaţi“ în şcoli nedorite

Liceu în lichidare şi tineri „aruncaţi“ în şcoli nedorite

55 de candidaţi nerepartizaţi şi zeci de locuri neocupate la liceele din Olt.

OLT. Prima etapă a admiterii computerizate la liceu a asigurat o vară liniştită pentru mulţi dintre absolvenţii de clasa a VIII-a, deşi sunt destui şi cei care mai au de trecut multe hopuri până să afle elevii cărei şcoli vor fi din toamnă. Rezultatele primei repartizări s-au afişat vineri, atât la şcolile generale, cât şi la licee, statistica admiterii spunând că 55 de elevi nu au fost repartizaţi pe locuri, din cauza opţiunilor reduse, în principal. Alţi elevi au fost „aruncaţi“ la şcoli pentru care au completat ultimele opţiuni, ajungându-se la situaţii când absolvenţi din sudul judeţului au fost repartizaţi la Slatina. Telefoanele au început să sune, din păcate fiind prea târziu pentru sfaturi.
Şi anumite licee au probleme cu formarea claselor, cele mai năpăstuite fiind Grupul Şcolar Agricol Balş, unde din 56 de locuri libere s-au ocupat doar nouă, şi Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini, tot din Balş, unde sunt libere 65 de locuri, din totalul de 140. Se pare că Grupul Şcolar Agricol Balş se apropie de lichidare, această măsură făcând de ani de zile obiectul discuţiilor.
Pe lângă locurile la liceele nu foarte căutate în judeţ, au rămas şi locuri „vânate“: opt locuri la filologie bilingv la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ Slatina, 21 de locuri la arte plastice în cadrul Colegiului Naţional Vocaţional „Nicolae Titulescu“ Slatina, cinci locuri la Liceul cu Program Sportiv, pentru ocuparea acestora fiind necesară trecerea probelor de aptitudini care se susţin înaintea etapei a doua de repartizare.
Pentru cei care au trecut testele naţionale, nerepartizaţi în prima etapă, mai sunt disponibile: 11 locuri la Liceul Teoretic Piatra-Olt (profil tehnic), 47 la Grupul Şcolar Agricol Balş, 65 la Grupul Şcolar Industrial de Construcţii Maşini Balş, patru locuri la Liceul „Iancu Jianu“ (profil ştiinţele naturii).

Candidaţii repartizaţi nu mai pot opta pentru locurile rămase

Pentru etapa a II-a de repartizare, pentru care înscrierile se fac de astăzi până pe 20 iulie, se aşteaptă depunerea fişelor a aproximativ 1.000 de candidaţi: absolvenţi de clasa a VIII-a nerepartizaţi în prima etapă; absolvenţi care nu s-au înscris în prima etapă, deşi au promovat testele naţionale; absolvenţi care nu au promovat testele naţionale, din seria curentă, şi absolvenţi din promoţia 2006, care nu depăşesc media de vârstă a clasei.
Deşi o parte dintre locurile rămase sunt deosebit de tentante, metodologia nu permite ca absolvenţii deja repartizaţi la licee să renunţe la loc şi să intre din nou la repartizare, a precizat informaticianul Inspectoratului Şcolar Judeţean, Mihaela Oprea. Pe de altă parte, faptul că probele eliminatorii pentru clasele vocaţionale s-au susţinut încă din mai a dat posibilitatea elevilor să afle dacă la aceste clase ar mai rămâne locuri libere pentru etapa a II-a. Sunt locuri libere şi sunt şi elevi care nu s-au înscris în prima etapă de repartizare, deşi au medii mari de admitere, iar acum pot susţine probele eliminatorii pentru admiterea în următoarea etapă. Aceste probe le pot susţine şi cei 55 de candidaţi rămaşi nerepartizaţi.

Etapă de înscriere şi la seral

În judeţ sunt două centre de înscriere în clasa a IX-a şi pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care au încheiat mai de mult cursurile şi care depăşesc vârsta clasei, putând să urmeze liceul la seral sau frecvenţă redusă. În Slatina, înscrierile se pot face, în perioada 22 – 24 iulie, la Colegiul Naţional Agricol „Carol I“, unde există două clase, de tehnologia resurselor naturale şi protecţia mediului (seral) şi de servicii (frecvenţă redusă). Tot la Agricol se fac înscrieri şi pentru SAM seral, profil industrie alimentară.
Alt centru de înscriere în clasa a IX-a pentru „întârziaţi“ este Grupul Şcolar Industrial Construcţii de Maşini Caracal, unde forma de învăţământ este frecvenţă redusă. Altă unitate unde se mai pot face înscrieri este Şcoala de Arte şi Meserii Caracal, tot clasă de seral.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU