12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFântânile din Laloşu continuă să ardă

Fântânile din Laloşu continuă să ardă

Apa din aproximativ 40 de fântâni din comuna Laloşu, judeţul Vâlcea, conţine produşi petrolieri. Din cauza secetei, fântânile care mai aveau apă bună de băut au secat. În puţurile nou-forate de autorităţile din localitate au apărut gaze, iar oamenii se alimentează cu apă de la magazin, din localităţile învecinate, ori dintr-o cisternă adusă de pompieri.

Comuna Laloşu e situată la aproximativ 100 de kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea. În această zonă apa e scumpă la vedere. De doi ani, oamenii din zonă se confruntă cu un fenomen ciudat, pentru că fântânile lor emană gaze şi ard. „Cu apa stăm foarte prost în comună pentru că ne ies gaze din fântâni. În ultimii doi ani s-au făcut multe studii în zonă pentru a vedea care e explicaţia. Se pare că localitatea e aşezată pe o pungă de ţiţei şi produşii petrolieri s-au infiltrat în pânza freatică. Din cele şase sate ale localităţii, în trei dintre ele, Mologeşti, Portăreşti şi Laloşu, ies gaze din fântâni. Dacă la început erau gaze doar în câteva puţuri, fenomenul s-a extins şi avem în prezent aproximativ 40 de fântâni care se aprind, în general în după- amiezele cu temperaturi ridicate. Am forat de curând în aceste sate trei fântâni, dar apa a ieşit tot cu gaze şi am abandonat săpăturile. Altele care aveau apă bună au secat din cauza secetei“, a spus Ion Toma, primarul comunei. Edilul spune că reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Vâlcea au luat probe de apă din şase fântâni publice. „În urma analizelor s-a constatat că doar apa dintr-o fântână este potabilă, celelalte probe conţinând produşi petrolieri“, a spus Ion Toma.

„Cumnatul meu a fript mici pe grătar deasupra fântânii”

Ioana Stuparu locuieşte în satul Portăreşti şi de doi ani fântâna din propria curte a început să emane gaze. Fântâna e construită chiar lângă casă şi are o vechime de 25 de ani. „Până acum doi ani când au început să apară gazele, aveam o apă limpede şi rece ca gheaţa. Nu înţeleg ce s-a întâmplat… În cei doi ani au venit foarte mulţi oameni, au luat probe şi au făcut analize, dar nu s-a desluşit povestea asta. De când au apărut gazele nu am mai putut să bem apă deloc. E galbenă la culoare, miroase a gaze şi găleţile se prăpădesc de la ea. E unsuroasă parcă şi, în orice vas o punem, se depune pe el un strat galben. Am stricat multe vase din cauza apei, pentru că stratul galben nu iese cu nimic“, a declarat Ioana Stuparu. Femeia foloseşte apa doar pentru animale şi la spălat. „Mai rău e că se aprinde fântâna şi e şi lângă casă. Au venit pompierii şi i-au dat foc în mai multe rânduri ca să facă verificări. Nu i-am mai lăsat, că e lângă casă şi îmi e frică că explodează şi rămân şi fără locuinţă şi mai am şi pompă în fântână şi riscam să o ard. Acum ud ţolul şi stau cu el pus pe fântână ca să nu ia foc de la căldură. Cumnatul meu a fript mici pe grătar deasupra fântânii, într-o perioadă în care erau multe gaze“, a spus Ioana Stuparu. Femeia cumpără apă minerală de la un magazin din localitate, iar pentru gătit ia apă de la o fântână de lângă ea, dar apa nu e potabilă fiind plină de viermişori.
„Este o fântână aproape care avea apa mai bună, dar a secat că nu a mai plouat de două luni. Acum iau apă de la un vecin. Nu prea e bună, dar de sete nu ai ce face. La noi în comună e problemă mare cu apa. Mai ales că unele puţuri ard ca făcliile“, a precizat Ioana Bădescu, din satul Olteţani.

1,5 milioane de euro pentru alimentarea cu apă

Pentru consum, oamenii din Laloşu cară apă din comunele învecinate cu butoaiele sau o cumpără de la magazin. „În ultimele zile nu a mai venit maşina pompierilor cu apă potabilă. Am vorbit cu ei şi le-am spus să nu mai vină că e distanţa foarte mare, iar apa se fierbe. Pentru animale continuă să vină cisterna cu apă. Locuitorii care sunt mai aproape de Olteţ duc animalele la adăpat la râu”, spune primarul. În Laloşu există două fântâni forate la o adâncime de 250 de metri. Una a fost forată în 1989, iar alta în 2004 şi apa din ele e bună de băut. „Am făcut o adresă către prefectură să ne ajute să obţinem 50.000 de lei de la de la guvern pentru a achiziţiona două pompe submersibile cu ajutorul cărora să tragem mai uşor apa din cele două puţuri. Primăria a achiziţionat un butoi de 1.000 de litri şi alte trei de câte 100 de litri şi cu o maşină le ducem apă familiilor care au nevoie“, susţine dilul. Pentru a scăpa de apa cu produşi petrolieri, singura soluţie e de a realiza în localitate o reţea de alimentare cu apă, cu puţuri forate la mare adâncime şi cu motopompe. Ion Toma spune că a obţinut de curând 1,5 milioane de euro din fondurile de rezervă ale guvernului pentru a alimenta localitatea cu apă şi de la 1 august vor începe lucrările de forare a puţurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS