16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDragostea unui israelian

Dragostea unui israelian

Despre obiceiurile şi modul lor de viaţă, despre semnificaţia logodnei şi a căsătoriei, despre familie a acceptat să ne vorbească un tânăr israelian, student la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova.

Cu muzee, parcuri naţionale, rezervaţii naturale şi locuri sfinte, Israelul, situat în Orientul Mijlociu, pe coasta estică a Mării Mediterane, este plin de ruine şi oraşe vechi. Turiştii vin în Israel pentru a atinge o parte a trecutului, iar evenimentele, poveştile şi legendele despre aceste locuri au rămas întipărite în mintea oamenilor de pretutindeni, indiferent de religie. Populaţia Israelului este predominant evreiască, însă aici trăieşte şi o minoritate consistentă formată în special din arabi musulmani, creştini sau druzi, care, indiferent de credinţă, îşi dau mâna pe Tărâmul Sfânt.

De lângă Nazaret, student în Craiova

A acceptat cu mare drag să vorbească despre locurile sale natale, despre părinţi şi logodnica sa, pe care aşteaptă cu nerăbdare să o revadă, duminică având rezervare la avion cu destinaţia Nazaret.
Se numeşte Yousef Manhal. Este de loc din Dabburiya, localitate aflată la zece minute de Nazaret, iar de şase ani studiază medicina în Craiova. La cei 25 de ani pe care îi are, Yousef ştie foarte bine drumul pe care trebuie să îl urmeze în viaţă. S-a logodit acum un an, urmează o nuntă frumoasă după absolvirea facultăţii, examenul decisiv privind cariera sa, după care angajarea în unul dintre cele mai importante spitale din zonă, mobilarea casei şi, de ce nu, să devină tată. „Unchiul meu a terminat Facultatea de Medicină din Craiova şi şi-a ales ca soţie o craioveancă. Este medic şi avocat, iar el a fost cel care m-a îndemnat să urmez studiile universitare în Oltenia. Tata este asistent-şef la un spital de recuperare, cel mai mare din Lewhenshtain, iar mama este casnică. Provin dintr-o familie cu cinci fete şi doi băieţi“, a povestit Yousef. Este student în anul VI la medicină generală, însă după examenul decisiv care îl aşteaptă în ţara lui natală ar vrea să urmeze chirurgia generală.

Logodna – o mie de invitaţi, mese întinse, aur

Pe logodnica sa a cunoscut-o în luna februarie anul trecut. După numai opt luni, pe 9 septembrie, au oficiat logodna, un pas extrem de important în Israel. „Logodnica mea, Rowayna, a fost colegă cu una dintre surorile mele. Auzisem numai lucruri extraordinare despre ea, toată lumea, colegii şi profesorii, o respecta şi o lăuda. Când am zărit-o prima dată şi i-am văzut ochii, am ştiut că ea este aleasa mea. În prezent, este studentă la Facultatea de Stomatologie din Haiffa. Primul pas pentru oficierea logodnei este să mergi acasă la părinţii fetei, să stai de vorbă, să le vorbeşti despre tine, să observe modul cum te comporţi. Le-a plăcut imediat de mine, au fost de acord cu relaţia noastră, apoi i-au invitat şi pe părinţii mei în vizită. Am stat împreună ca prieteni câteva luni, apoi am stabilit logodna“, a povestit Yousef.
Au invitat lume multă la logodna lor, au trimis invitaţii la majoritatea locuitorilor din zonă. Peste 1.000 de oameni s-au bucurat alături de ei, iniţial acasă la el, apoi acasă la Rowayna, cu o formaţie de muzică după ei, mese întinse, pahare de cea mai bună calitate oferite în dar mesenilor. Alături de Yousef şi logodnica sa s-au bucurat şi au petrecut şi prietenii lui cei mai buni din Craiova. Nu au lipsit de pe mese prăjitura specifică din brânză dulce şi răcoritoarele. Femeile au fost aşezate separat, lângă scenă, iar bărbaţii retraşi într-un colţ. „Cu prietenii mei cei mai buni m-am dus şi am invitat-o pe scenă la dans, în aplauzele tuturor invitaţilor. După dans, am invitat prietenii şi logodnica la un restaurant, după care fiecare a plecat la casa sa. Noi, deşi ne logodim, nu avem voie să locuim împreună, să ne apropiem mai mult decât după oficierea căsătoriei“, a adăugat viitorul medic.
Toată familia sa a acceptat-o imediat pe Rowayna, „toţi o iubesc ca pe fiica sau sora lor“, spune Yousef. Pe perioada cât este la studii în Craiova, Rowayna îi vizitează familia, găteşte, îi ajută pe părinţii săi. Înainte de logodnă, Rowayna a mers să îşi aleagă bijuteriile dorite: un lanţ, cercei, un inel. Alte daruri i le-a pregătit deja: cercei, geantă şi îi caută o pisică…

Nuntă ca-n poveşti: trei zile şi trei nopţi

Ca un musulman adevărat, Yousef se roagă de cinci ori pe zi, iar când este în ţara lui natală merge neapărat la moschee. Vinerea este zi sfântă pentru el, ca de altfel pentru toţi musulmanii. Părinţii i-au construit casa în care se va muta imediat după nuntă, fiecare copil al familiei având deja propria lui locuinţă cu curte şi verdeaţă, cu măslini. Nu mai trebuie decât să îşi aleagă mobila, în rest, totul este aranjat. Cu câteva luni înainte de data stabilită pentru nuntă se va ocupa de pregătiri, o noapte de petrecere urmând să fie la Rowayna, alte două zile la el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII