10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMăsuri de intervenţie în caz de caniculă

Măsuri de intervenţie în caz de caniculă

Membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Vâlcea au hotărât, în cadrul unei şedinţe, luarea unor măsuri privind intervenţia operativă în caz de secetă şi temperaturi caniculare.

VÂLCEA. Conform deciziei CJSU, autorităţile publice locale din mediul urban trebuie să înfiinţeze puncte de prim ajutor. Primarii din mediul rural, împreună cu reprezentanţii Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) şi ai Serviciului de Gospodărire a Apei (SGA), trebuie să monitorizeze apa potabilă din fântâni şi râuri, pentru a interveni şi a asigura necesarul de apă pentru populaţie şi animale. De asemenea, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru“ va identifica mijloace de transportare a apei potabile pentru populaţie şi va pregăti utilajele proprii pentru intervenţie în caz de incendii şi pentru distribuirea apei potabile în localităţi pe timp de secetă. „Am luat măsuri împotriva caniculei în toate localităţile. Toate zonele de pe raza judeţului sunt monitorizate şi nu avem localităţi cu fântâni secate. La Laloşu am luat măsuri preventive şi am trimis două cisterne cu apă, una pentru animale şi alta pentru oameni. Aici sunt probleme cu apa din cauza gazelor petroliere care ies din fântânile oamenilor“, a spus Radu Renga, subprefectul judeţului Vâlcea.
Cisternele duse la Laloşu sunt de la Garda de Intervenţie Grădiştea din cadrul ISU. Localitatea este aşezată pe o pungă de ţiţei şi are mari probleme cu apa, care este nepotabilă, fântânile emanând gaze. Ion Toma, primarul comunei Laloşu, a spus ieri că, din cauza secetei, multe fântâni din zonă au secat, iar apa din puţurile forate de curând nu poate fi consumată pentru că are în ea produşi petrolieri. „Au secat multe fântâni în zonă. Nu ştiu exact câte, că nu am o evidenţă. S-au forat altele noi, dar apa nu poate fi consumată că e cu gaze şi impurităţi. În prezent, oamenii se alimentează cu apă pentru consum din localităţile învecinate sau o cumpără de la magazin“, a declarat Ion Toma. Altă cisternă a ISU era pregătită ieri să transporte apă potabilă în oraşul Râmnicu Vâlcea, în cazul în care apăreau solicitări. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS