10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTestare pe căldură mare

Testare pe căldură mare

Ieri a fost o nouă zi de emoţii şi caniculă pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut testul naţional la matematică. Aproximativ 30 de elevi care au dat proba la limba şi literatura română nu s-au mai prezentat şi la matematică.

Peste 6.500 de absolvenţi doljeni de clasa a VIII-a au susţinut cea de-a doua probă a testelor naţionale din acest an, la matematică. Deşi iniţial s-au înscris la testele naţionale 6.796 de elevi, 259 dintre aceştia nu s-au prezentat la examenul de matematică, 27 dintre ei participând totuşi la proba de limba şi literatura română. Elevii care nu au dat sau nu au trecut de testele naţionale nu se vor putea înscrie la liceu, singura opţiune a lor rămânând o şcoală de arte şi meserii. „Probabil că nu au făcut la prima probă şi şi-au dat seama ca nu vor reuşi să ia cinci. Considerând examenul picat nu s-au mai prezentat la proba de matematică. Aceia care, deşi s-au înscris, nu s-au prezentat la testele naţionale, fie sunt cetăţeni de etnie romă care nu vor să îşi continue studiile, fie nu au fost pregătiţi pentru examen. Aceştia pot da testele naţionale anul viitor şi se pot înscrie în acest an la o şcoală de arte şi meserii“, a explicat Gianina Chirigiu, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

„Depinde de profesorul care corectează“

Cerasela Cremene, purtătoarea de cuvânt a ISJ Dolj, a declarat că nu au fost semnalate incidente în desfăşurarea testului naţional la matematică. „Totul a decurs normal, fără incidente, iar elevii nu au avut probleme de sănătate din cauza căldurii şi nu a fost nevoie de intervenţia medicilor“, a precizat Cremene. Nici căldura şi nici varianta 56 extrasă de reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului nu le-au creat probleme elevilor doljeni. Aceştia au ieşit din examen mulţumiţi de lucrările pe care le-au făcut, dar însetaţi deoarece sticlele cu apă pe care le-au luat cu ei în sală s-au termint în cele două ore de lucru intens la matematică. „A fost mai bine decât mă aşteptam. Ne-a picat o variantă mai uşoară şi singura dificultate am avut-o la exerciţiile cu radicali care puteau fi rezolvate în mai multe feluri şi care te cam derutau“, a spus Elena Stoicea, elevă la Şcoala Generală nr. 31 „Theodor Aman“, care a susţinut examenul la Colegiul Naţional „Elena Cuza“. „A fost destul de uşor. Am greşit doar două cerinţe şi cred că o să iau peste 9,50“, a spus sigură pe ea Ionela, elevă la CN „Carol I“ din Craiova. Altora le-a dat bătăi de cap ultima problemă, a cărei rezolvare foarte puţini au ştiut să o descifreze. „Ultima problemă şi mai ales ultimul subpunct au fost cele mai grele. Au fost puţini cei care l-au făcut. Eu am făcut tot în afară de acesta şi dacă ar fi după mine aş lua 9,50, dar depinde de profesorul care corectează“, a precizat Alin Naidin, elev la Şcoala Generală nr. 31 „Theodor Aman“ din Craiova.

Rezultatele la teste, afişate duminică

Cu toate acestea, varianta 56 a avut un grad de dificultate mediu, între cele 100 de variante publicate pe internet fiind şi variante de care atât profesorii, cât şi elevii se temeau. „Subiectele au fost de nivel mediu pentru ca elevii slabi să depăşească acest examen, iar copiii buni să arate cât au învăţat. A fost şi un subiect de departajare. Cred că vor fi note foarte bune şi foarte multe de 10. Pentru copii a fost bine deoarece erau speriaţi de varianta 40 care era foarte grea, erau subiecte de olimpiadă“, a explicat Maria Ionescu, profesoară de matematică la Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti“ din Craiova.
Elevii doljeni mai au de susţinut o singură probă scrisă, azi, la istoria românilor sau geografie. Rezultatele vor fi afişate pe 24 iunie şi în aceeaşi zi vor putea fi depuse şi contestaţiile. Testele Naţionale se vor încheia pe 28 iunie, când vor fi afişate rezultatele finale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII