19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetriştii, traşi pe dreapta

Taximetriştii, traşi pe dreapta

Taximetriştii din Bănie vor ieşi în stradă pentru a-i face pe parlamentari să se răzgândească în ceea ce priveşte legea referitoare la activitatea de taximetrie.
„Taximetrişti din toată ţara, uniţi-vă“ este motoul sub care aproximativ 1.500 de taximetrişti din Bănie vor protesta mâine timp de şase ore, împotriva deciziei guvernanţilor de a le restructura activitatea. Acţiunea se desfăşoară la nivel naţional, după cum a precizat preşedintele Camerei Taximetriştilor Independenţi, filiala Craiova, Mitiţă Ciobanu, anunţându-se proteste în toate marile oraşele. Marşul de protest este programat între orele 11.00 – 17.00, pe traseul Hanul Doctorului – Calea Bucureşti – Valea Vlăicii – strada Unirii – strada A.I. Cuza. Motivul nemulţumirii îl reprezintă Legea nr. 92/2007, prin care activitatea de taximetrie este inclusă la capitolul transport public local. În viziunea taximetriştilor, actul normativ nu este decât o modalitate prin care „băieţii deştepţi“ îşi mai scot nişte bani, iar ei sunt eliminaţi de pe piaţă. „Potrivit legii, accesul operatorilor de taxi şi al taximetriştilor independenţi la activitatea de taxi se va face, începând cu 1 ianuarie 2008, doar printr-un contract de gestiune delegată sau licitaţie, aşa cum este stipulat în art. 24, alin. 2. În acelaşi text de lege, la art. 30, alin. 2 şi 3 se arată că primăria poate face societăţi proprii cărora contractele de gestiune le vor fi atribuite direct ori delegat, fără licitaţie“, a menţionat Mitiţă Ciobanu.

Primăria ar putea deţine monopolul taximetriei

Municipalitatea din Bănie va putea, spre exemplu, să-şi înfiinţeze un serviciu specializat, în cadrul Regiei Autonome de Transport, unde să angajeze şoferi profesionişti. Altă variantă ar fi să-şi facă o societate comercială, la care unic acţionar să fie consiliul local. Potrivit preşedintelui Camerei Taximetriştilor Independenţi, filiala Craiova, CL poate deveni şi acţionar la altă societate căreia să-i încredinţeze direct locurile de taximetrie. Mai există şi ultima variantă potrivit căreia locurile ar fi scoase la licitaţie şi cei mai buni ar câştiga. În schimb, viceprimarul Gheorghe Nedelescu, care coordonează activitatea din partea primăriei, susţine că deciziile care vor fi luate vor fi în spiritul legii. „Nu am făcut nici o intervenţie în parlament pentru vreo schimbare, ci doar ne vom conforma legii. Dacă legea spune că trebuie să facem modificări, vom acţiona ca atare. În plus, cei de la Cameră nu mi-au cerut să avem o întâlnire pentru a discuta pe marginea acestor revendicări. Îi aştept la un dialog, să vedem ce soluţii de compromis putem obţine“, a menţionat edilul.

Taximetriştii nu vor să rămână pe drumuri

Actul normativ este considerat de taximetriştii din Bănie o pârghie prin care ei să fie eliminaţi de pe piaţă, iar monopolul să fie deţinut de autorităţile locale. O parte dintre ei, care şi-au investit toată avuţia în maşinile de pe taxi, şi-au făcut un scenariu despre cum va arăta activitatea în 2008. „Soţia mea nu are serviciu, singura sursă de venit fiind taxiul, pe care l-am cumpărat punând casa gaj. Împrumutul făcut la bancă trebuie să-l plătesc în şase ani. Dacă ei nu ne mai dau voie, eu ce fac în situaţia asta? O să rămân pe drumuri, fără casă şi fără maşină. În situaţia mea sunt foarte mulţi care nu au din ce trăi şi s-au făcut taximetrişti“, a spus Mirel Cicoiu. Costinel Truică, alt taximetrist, a povestit că pe maşina pe care şi-a cumpărat-o în urmă cu doi ani lucrează şi el, şi soţia. „Dacă ne iau locul, ne lasă pe drumuri pe amândoi şi cu rate pe care nu ştim de unde le-am putea plăti. Suntem disperaţi!“, a încheiat Truică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS