9.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Goana după fluturi“, festival naţional de creaţie

„Goana după fluturi“, festival naţional de creaţie

La Râmnicu Vâlcea şi Tetoiu s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute, cea de-a III-a ediţie a Festivalului naţional de creaţie şi artă teatrală „Goana după fluturi“. Deschiderea festivalului a avut loc vineri, la Casa de Cultură a Sindicatelor din municipiu.

VÂLCEA. Festivalul a cuprins un colocviu cu titlul „Dramaturgia noii generaţii şi provocarea realităţii“, lansarea a două volume de literatură şi două spectacole de teatru. Juriul a fost alcătuit din personalităţi ale dramaturgiei româneşti, avându-l ca preşedinte pe Mircea Ghiţulescu, iar ca membri pe: Claudiu Groza, cronicar dramatic – Revista Tribuna Cluj; Mihai Lungeanu, regizor la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti; Ion M. Tomuş, asistent universitar la catedra de artă teatrală a Facultăţii de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu şi profesorul universitar doctor Doru Moţoc, dramaturg. Acest festival a fost organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Vâlcea, prin directorul Elena Stoica, în parteneriat cu Teatrul „Anton Pann“ şi cu Consiliul Local Tetoiu. „Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la naşterea scriitorului Bogdan Amaru (6 aprilie 1907), cunoscut iubitorilor de literatură prin comedia romantică «Goana după fluturi», dar şi pentru implicarea sa ca tânăr scriitor în viaţa culturală românească a vremii. Cu această ocazie, a avut loc un pelerinaj la mormântul scriitorului Bogdan Amaru, iar la Casa Memorială «Bogdan Amaru» din Tetoiu s-a desfăşurat evenimentul intitulat «Bogdan Amaru -100»“, a declarat Elena Stoica, directoarea CJCPCT Vâlcea.

Lansări de carte

De asemenea, au fost lansate şi volumele „Goana după fluturi“ – antologie teatrală şi „Cronici şi alte scrieri“, volumul al treilea din integrala „Bogdan Amaru“, ediţie îngrijită de profesorul Mitrana Dumitru şi inginerul Nicolae Petre. În urma Concursului naţional de dramaturgie „Goana după fluturi“, după ce au deliberat şi au parcurs 26 de texte, cei din juriu au selecţionat nouă finalişti, fiind apoi acordate următoarele premii: Marele premiu „Bogdan Amaru“ a fost câştigat de Ştefan Dumitrescu, din Tulcea, pentru piesa „Pygmalion“ sau „Aripa frântă a ţipătului“; premiul I – Georgiana Diaconiţa, din Suceava, cu piesa „Goana după fluturi“; premiul II – Bogdan Popian din Râmnicu Vâlcea, pentru piesa „Imposibila întoarcere“; premiul III – Andreea Osiceanu, din Drăgăşani, cu piesa „Ce minciuni mai spune Monica“ şi menţiune – Ioana Dincă, din Râmnicu Vâlcea, pentru piesa „Timpul – problema noastră“. „Totul s-a derulat conform programului şi a fost un festival reuşit. Antologia lansată cuprinde lucrările premiate la primele două ediţii 2004, 2005 ale Festivalului Concurs Naţional de Dramaturgie «Goana după fluturi». Sperăm ca de la an la an acest eveniment să fie organizat din ce în ce bine“, a mai spus Elena Stoica. Festivalul s-a încheiat cu un spectacol „Întâmplări provinciale“ de Alexandr Vampilov, în regia lui Adrian Roman, prezentat de Teatrul „Anton Pann“, iar la sfârşit actriţa Adriana Trandafir a lansat un CD realizat la Teatrul Naţional Radiofonic, sub genericul „Lumea ca teatru“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS