Cadrele didactice, duse cu vorba

Autori


Ministerul Educaţiei le promite an de an dascălilor majorări salariale, bani pentru achiziţionarea de materiale didactice sau pentru diferitele acţiuni pe care aceştia le întreprind. De cele mai multe ori, aceste promisiuni sunt deşarte, iar cadrele didactice aşteaptă luni de zile ca ordinele şi legile să se aplice.

Profesorii doljeni aşteaptă încă de anul trecut cei 100 de euro promişi de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului. Legea nr. 315/2006, prin care profesorii calificaţi pot primi 100 de euro pentru a cumpăra cărţi sau programe educaţionale pentru clasă, a fost aprobată pe 12 iulie 2006, dar aceasta nu poate intra în vigoare pentru că nu există norme metodologice de aplicare. Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj aşteaptă un semn de la minister, iar dascălii doljeni depun cereri ca să nu piardă banii. Conform legii, profesorii trebuia să facă o cerere până la 1 aprilie, urmând ca după 1 mai să primească banii. Unii directori de şcoli s-au grăbit să depună cererile la ISJ Dolj, cu toate că nu au primit nici o solicitare în acest sens. „Nu am primit nimic oficial şi nu ştim când vor primi cadrele didactice cei 100 de euro. Directorii de şcoli nu au de ce să depună cererile“, a precizat Diana Buşoi, inspector şcolar general al ISJ Dolj.

Uite metodologia, u e metodologia

Cu toate acestea, unii nu au vrut să piardă startul şi au trimis încă de acum câteva luni listele la inspectorat. „Am trimis lista şi cererile personalizate la începutul acestei luni, deşi ştim că legea nu a intrat în vigoare. Noi am făcut listele înainte pentru că nu am vrut să pierdem ocazia“, a menţionat Genoveva Ioana, directoarea Şcolii Generale nr. 22 „Mircea Eliade“ din Craiova. Sindicaliştii doljeni susţin însă că aşteptarea dascălilor nu va mai dura mult deoarece normele de aplicare a legii au fost elaborate şi trebuie publicate în Monitorul Oficial, după ce noul ministru al educaţiei, Cristian Adomniţei, le va aproba.


„Metodologia a fost aprobată şi urmează să se publice în Monitorul Oficial după ce va fi văzută şi de noul ministru. A fost o aşteptare cam lungă, dar cadrele didactice pot beneficia de aceşti bani  în tot cursul anului“, a explicat Constantin Rada, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj. Banii pentru achiziţionarea de cărţi, reviste sau programe educaţionale pe suport electronic va trebui cheltuiţi în 90 de zile de la primire.

Dascălii care au făcut subiecte pentru xamene, necunoscuţi

ECT a uitat nu numai de banii de cărţi ai dascălilor, ci şi de plata cadrelor didactice care au elaborat variantele de subiecte pentru testele naţionale şi pentru bacalaureatul din acest an. Mihail Hărdău, fostul ministru al educaţiei, a semnat ordinul pentru plata profesorilor de abia pe 3 aprilie, la câteva luni după ce subiectele au fost afişate pe internet, cu toate că pe 16 ianuarie MECT dădea un comunicat de presă în care anunţa că au fost alocate „337.500 de lei pentru cheltuielile aferente colaborării cu cei 896 de profesori, la cuantumul de 9 lei/oră“. Şi profesorii doljeni au participat la elaborarea acestor subiecte, dar ISJ Dolj nu are evidenţa lor. „Ştiu că au fost contactaţi de minister anumiţi profesori, dar nu ştim nici care sunt aceştia, nici numărul lor“, a spus Diana Buşoi. Conform ordinului ministrului, fiecare dascăl care s-a implicat în elaborarea variantelor de subiecte va primi câte nouă lei pe oră. În funcţie de complexitatea probei, ministerul acordă trei ore pentru elaborarea unui set de subiecte, excepţie făcând disciplinele limba şi literatura română, matematică, fizică, chimie şi informatică, pentru care au fost alocate şase ore unei variante. Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de sâmbătă, 21 aprilie 2007

Actualitate

» Miting pro Băsescu în Piaţa Constituţiei
» Preşedintele nu mai demisionează
» Reacţii on-line
» Scârba de politicieni

Local

» Guvernul tremură degeaba
» Scenarii pentru eliminarea lui Băsescu
» Ce crede presa străină despre suspendare
» Comisia Europeană – preocupată de viitorul reformelor din România
» Băsescu nu mai e preşedinte
» Hurezanii la 1900
» Scurte stiri
» Controalele de rutină, interzise
» Scurte stiri
» Copiii din Motru, vedete TV
» Cadrele didactice, duse cu vorba
» Ceartă ca la nebuni la conferinţa SANITAS

Dolj

» Băsescu, îndemnat să ceară dizolvarea parlamentului
» SANITAS Dolj are o nouă conducere
» Lăsaţi dascălii să vină la mine!

Gorj

» Burlac realizat – bun de însurat
» Hurezani – între sonde şi proiecte
» Hectare mistuite de flăcări
» Claudiu Drăgotoiu a ieşit din comă
» Maşina unui fost jurnalist a luat foc

Sport

» Meciuri în deplasare pentru echipele Universităţii
» Energo, la o victorie de semifinală
» Calcule pentru Liga Campionilor şi Cupa UEFA
» Mureşan, al 17-lea la antrenamente
» Oltchim vrea să învingă şi la Budapesta
» UCM Reşiţa, aproape de o performanţă istorică
» Derbiul codaşelor
» Fără paşi greşiţi
» Vise spulberate
» „Avem nevoie de trei puncte ca de aer“
» Lui Cristescu îi miroase a blat la Timişoara
» O singură carte: victoria!

Bani & Afaceri

» Patronii craioveni, instruiţi
» Târgul Doljconstruct, ediţia a VIII-a
» Euro aduce câştiguri debitorilor

Magazin

» Horoscop
» Scurte stiri
» Ceasornicăria, ridicată la rang de artă
» Ochelari de soare pentru fiecare
» Fereşte-te de radar!
» Apariţii editoriale
» Utile Craiova
» King Cobra – cel mai periculos şarpe
» Bancul zilei

Opinii

» Mi se sparse campionul!
» Suspendarea României

Top