16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCopilărie între foame şi bătăi

Copilărie între foame şi bătăi

Povestea tristă a celor două fetiţe ale familiei Băileşteanu, Alina, de nouă ani, şi Andreea, de 1 an şi 3 luni, este mai veche, oamenii aflând de necazul prin care trec abia când mezina a ajuns în comă la Spitalul de Urgenţă din Craiova.

Drama pe care au trăit-o copilele, la o vârstă atât de fragedă, a lăsat urme adânci în sufletul Alinei, care şi acum, la mai bine de şase luni de când locuieşte la bunicii din partea mamei, în comuna Pieleşti, ies la iveală când i se aminteşte de cei care i-au dat viaţa şi de surioara ei. Şiroaie mari de lacrimi îi curg când rememorează frânturi din clipele trăite, în teroarea la care era supusă, în perioada „de glorie“ a familiei Băileşteanu.
Fetiţa a povestit cum ea şi sora ei mai mică au fost lăsate nemâncate pentru ca tatăl ei să aibă bani să îşi cumpere de băut şi cum era obligată să adune chiştoace de pe stradă pentru a le aduce părintelui, când acesta nu avea cu ce să-şi cumpere ţigări. Nesiguranţa în care trăia era alimentată şi de desele bătăi pe care, dacă nu le încasa ea, cu siguranţă îşi găseau ţinta în mama ei.
„Ca să nu ne ia tati mâncarea, mami ne scotea să mâncăm prin parc, iar dacă nu puteam ieşi din casă, punea mai multe fotolii la uşa de la dormitor ca să ne lase să mâncăm. Uneori, mami mai ascundea mâncarea pentru noi pe sub pat, să n-o găsească tati, dar dimineaţa nu o mai găseam şi mă duceam la şcoală fără să mănânc“, a spus Alina.
Drama pe care au trăit-o cele două fetiţe a fost confirmată şi de mătuşa lor, Maria Băileşteanu. Femeia a povestit cum tatăl lor vindea tot ce avea prin casă pentru a cumpăra băutură. Potrivit spuselor Mariei, bărbatul cheltuia toţi banii, inclusiv cei cu care ar fi trebuit să cumpere de-ale gurii propriilor copii.
„Nu-i păsa că n-au ce mânca, atâta timp cât el avea ce să bea. De câte ori n-a plecat Alina nemâncată la şcoală şi a leşinat de foame… Dar lui nu-i păsa“, a spus mătuşa fetelor.

„E rău! Nu vreau să mă duc la el“

Copila şi-a amintit cum părintele ei i-a vândut trei perechi de cercei de aur, cadou de la bunici, ca să îşi ia băutură şi ţigări. „Nu l-aş fi lăsat să îi ia, dar a venit noaptea la mine şi a zis că s-au stricat şi trebuie să-i ducă la reparat“, a adăugat fetiţa.
Ideea de a se întoarce la tatăl ei a făcut-o să tresară şi să se uite speriată la bunici. „E rău! Nu vreau să mă duc la el“, a replicat Alina, cu capul în pământ şi suspinând adânc.
„Tatăl lor le bătea şi pe ele, şi pe mama lor. Ce mai viaţă au avut… Alina nu mai suporta ce se întâmpla acasă şi ne-a rugat să o primim la noi că ea nu mai poate sta în casa aia. O iubim şi am luat-o s-o creştem ca să o scăpăm de calvarul în care trăia. Andreea a rămas la maică-sa şi vedeţi ce a păţit. Noi am auzit că a fost bătută şi din cauza asta a intrat în comă. Oricum, când se face bine o luăm şi pe ea, ca să nu mai fie nevoită să stea pe unde apucă. Am vorbit şi cu fiică-mea şi a zis că vine să stea şi ea la noi. Să facă aşa cum o vrea, dar noi fetiţele nu le mai dăm că ni se rupe sufletul când ne amintim cum au fost crescute“, a povestit Mircea Belega, bunicul micuţelor.
Rudele Alinei spun că nu pot uita un incident, când mama acesteia, Mirela, a fost lovită în cap cu un calorifer. „În multe rânduri o bătea pe Mirela, mai ales ca să îi ia banii pe care îi primea pentru copii. Ţin minte că, într-o zi, i-a dat cu un calorifer electric în cap pentru că nu voia să-i dea bani de băutură. Atunci Mirela era şi cu cea mică în braţe şi numai Dumnezeu ştie cum nu s-a întâmplat o nenorocire“, a mai spus Mircea Belega. În schimb, tatăl fetiţei, Dorel Ştefan, a declarat în urmă cu câteva zile pentru Gds că va cere custodia copilului şi a acuzat-o pe fosta soţie că era o mamă neglijentă.

Ghinion şi cu concubinul

După ce a divorţat de soţ şi a vândut apartamentul, împărţind banii cu acesta, Mirela Băileşteanu s-a mutat împreună cu Andreea la Marian Marius Vasile. După cum afirmă rudele femeii, nici de acestă dată nu a avut noroc, acesta urmărind de fapt banii ei. „După divorţ a luat jumătate de bani de pe apartament şi a zis că stă la bărbatul acesta până îşi cumpără o cameră. Tot atunci a venit la noi şi Alina, care nu mai suporta scandalurile şi bătăile. Nu l-am văzut, dar am înţeles că nici bărbatul ăsta nu e prea cuminte, pentru că are şi el mania băuturii“, a adăugat bătrânul.
Sora Mirelei povesteşte că Vasile nu iubeşte copii. „Nu a acceptat-o de la început pe Alina. Spunea că nu o duce capul, în condiţiile în care ea se ducea la olimpiadă. El a spus că vrea să investească banii pe care îi are Mirela şi o va convinge în final, chiar dacă sora mea nu vrea. Nici cu accidentul ăsta nu suntem împăcaţi şi credem că fata cea mică a fost bătută de el“, a completat Maria Băileşteanu.

Andreea, la spital în Bucureşti

Andreea Băileşteanu fost transferată de urgenţă, pe 5 aprilie, la Spitalul Baltazar din Capitală, pentru a putea primi tratamentul necesar, care nu putea fi asigurat în instituţia de specialitate din Bănie. Dragoş Mărgăritescu, director medical în cadrul Spitalului de Urgenţă Craiova, a declarat că transferarea copilului a fost recomandată de psihiatrul instituţiei medicale, care a constatat un deficit motor, provocat de traumatismele suferite la nivelul capului.
Potrivit comisarului-şef al Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Olt, Aurelian Deaconu, medicii legişti au concluzionat că leziunile cu care fetiţa a fost internată în spital i-au pus viaţa în pericol. „Potrivit raportului medico-legal, medicii nu exclud ca leziunile să fi fost cauzate de căderea de pe scări, aşa cum au susţinut mama copilului şi concubinul acesteia. Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt face cercetări în privinţa lui Marian Marius Vasile, de 28 de ani, pentru tentativă de omor“, a declarat Deaconu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS