19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPlimbăreţii bugetari

Plimbăreţii bugetari

Craiovenii au plătit în doi ani şi jumătate 330 de milioane de lei vechi numai diurna funcţionarilor publici şi a câtorva aleşi plecaţi prin lume 264 de zile, adică exact cât lucrează într-un an un contribuabil de rând.

Din august 2004 şi până în decembrie 2006, conducerea Primăriei Craiova, câţiva funcţionari publici şi doi-trei consilieri locali agreaţi de partidul primarului Antonie Solomon au străbătut lumea în lung şi-n lat pe banii publici, în misiuni economice, la seminarii, expoziţii, târguri, vizitări de utilaje etc. Adunat, ei au stat plecaţi din ţară 264 de zile în care au consumat, fără transport, 330 de milioane de lei vechi. Campion, conform statisticii Primăriei Craiova, este viceprimarul Sorin Iordache, cu 40 de zile de ieşire plătite din buget, în şapte tranşe, la polul opus aflându-se celălalt viceprimar al Craiovei, Gheorghe Nedelescu, cu o singură prezenţă oficială peste hotare, la Balcinet. Sorin Iordache a rămas însă mut când a aflat de la presă că a vizitat Lisabona şi că a mers pe bani de la buget în Germania. „În Germania am fost, într-adevăr, de două ori, dar pe banii Regiei Autonome de Transport Craiova, nu pe ai consiliului local municipal. În Portugalia nu am fost niciodată. Nu ştiu cine v-a dat aceste date, dar nu sunt reale“, a declarat viceprimarul Iordache.
Dintre consilierii municipali trimişi să reprezinte Bănia prin diverse colţuri ale lumii, cei mai plimbăreţi sunt Octavian Podeanu, Radion Cămătaru şi Teodor Radu, toţi de la PD. Dintre funcţionarii din executiv, secretara Nicoleta Miulescu a fost cel mai des trimisă în delegaţii, exceptându-l desigur pe şeful Biroului imagine, Cristi Boldur, care îndeplineşte şi rolul de traducător.
Deplasările interne, secrete

Direcţia economico-financiară a Primăriei Craiova a refuzat să ne pună la dispoziţie şi o situaţie a deplasărilor în ţară ale oamenilor municipalităţii, sub pretextul că volumul de muncă ar fi prea mare. Că e mare, e limpede, de vreme ce unii funcţionari fac turul României pe banii contribuabilului şi de două ori pe săptămână. Că nu pot fi făcute publice aceste deplasări este însă o încălcare a legii. De altfel, Primăria Craiova a încălcat oricum Legea liberului acces la informaţiile de interes public, livrându-ne cele trei tabele în format A4, cu deconturile la extern, cu trei săptămâni mai târziu decât termenul de 30 de zile prevăzut de lege. Bugetarii de la economic au omis, de asemenea, să ne prezinte cheltuielile cu transportul, care se ridică la aproape un miliard de lei vechi, având în vedere că numai drumul până la Shyan, China, pentru zece oameni, a costat 500 de milioane de lei vechi.

Destinaţii

Salonic (Grecia) a fost cea mai râvnită destinaţie către care s-au îndreptat „drumomanii“ publici ai Băniei, fie pentru Balcinet, fie pentru implementări de protocoale ori căscat ochii la expoziţii. Urmează Shyan, oraş chinez înfrăţit cu Bănia, şi Nanterre (Franţa), de asemenea frate cu Craiova. Nu lipsesc de pe listă Pireu (Grecia), Bologna (Italia), Plevna şi Vratza din Bulgaria, Munchen şi Berlin din Germania etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS