12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDrumul Crucii pe Muntele Straja

Drumul Crucii pe Muntele Straja

Câteva mii de credinciosi vor participa, in Vinerea Mare, la procesiunea religioasa ce poarta numele de „Drumul Crucii“, in Valea Jiului, pe Muntele Straja. Pe un traseu de zece kilometri intre Lupeni si schitul din Vârful Straja situat la 1.440 metri altitudine, ortodocsi, catolici, reformati si reprezentanti ai tuturor confesiunilor religioase care vor sa vina vor insoti crucea lui Iisus din lemn masiv, care cântareste peste 100 de kilograme si masoara 4,40 metri lungime si 2,20 metri latime. Pe cruce sunt imagini sculptate cu cele 14 popasuri care se fac in drumul pâna la schit, o bucata din lemnul sfânt din Crucea pe care a fost rastignit Mântuitorul, adusa de pe muntele Athos, precum si moastele a mai multor sfinti.


Procesiunea aduna mai multi preoti si calugari, care pornesc sa conduca alaiul credinciosilor in jurul orei 12.00, de la Cimitirul Eroilor din Lupeni. „Drumul Crucii“ are o lungime de 10.145 de metri, iar pe traseu pelerinii vor face 14 opriri, in locuri marcate, unde preotii vor citi din Cartea Sfânta cele 12 Evanghelii. „O singura data in an credinciosii se pot inchina la cele 14 moaste de sfinti care sunt incastrate pe cruce, iar prin acest drum incercam sa rememoram suferinta la care a fost supus Mântuitorul pentru iertarea pacatelor noastre“, a declarat Emil Parau, initiatorul pelerinajului.


Penultimul si ultimul popas sunt cele mai importante momente ale procesiunii, acestea simbolizând Luarea de pe Cruce si Punerea in Mormânt a Mântuitorului.


Intreg traseul dureaza aproximativ patru ore si se desfasoara pe drumul ce leaga municipiul Lupeni de schitul aflat in muntele Straja, la peste 1.700 de metri, unde va avea loc si o slujba, la fel ca in Noaptea Invierii.


„Drumul Crucii“ a fost initiat de Emil Parau, un om de afaceri din orasul Lupeni, in anul 2000, dupa ce a finalizat constructia schitului din masivul Staja, la care slujeste parintele Daniel, un calugar de rit ortodox. Denumirea de Straja are semnificatie istorica in acest loc, in Primul Razboi Mondial, au murit peste 800 de soldati, o parte dintre acestia fiind inmormântati in Cimitirul eroilor din Lupeni, chiar in locul de plecare al procesiunii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS