19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalS-a lansat sezonul de cumparaturi de Paste

S-a lansat sezonul de cumparaturi de Paste

In afara de rugaciune si veselie, Pastele inseamna pentru români si bucate alese – cozonaci, pasca si preparate din miel (drob, stufat, friptura de miel). Cu mai putin de doua saptamâni inainte de Paste, carnea de miel a aparut in galantarele pietelor si marilor centre comerciale din Craiova.


Cu toate ca mai au timp suficient pentru cumparaturile de Paste, multi craioveni s-au hotarât sa se aprovizioneze din timp cu cele necesare. „Vreau sa cumpar mielul inca de pe acum, pentru ca in apropierea Pastelui nu vreau sa am vreo surpiza neplacuta in ceea ce priveste preturile. In plus, nu-mi place aglomeratia din magazine“, a declarat Stefania Banica, o gospodina din Craiova. Parerile craiovenilor sunt insa impartite, astfel ca mai sunt si gospodine care mai testeaza piata, in asteptare de oferte. „Deocamdata testez piata. Mi se pare cam devreme sa cumpar cele necesare pentru Paste. Mielul o sa-l iau pe la inceputul saptamânii viitoare, când se mai diversifica oferta“, a spus Milena Mitrica, alta gospodina.


Miei vii se vor vinde doar in Târgul Romanesti


Cât de mult se va diversifica oferta in acest sens ramâne insa de vazut, mai ales ca, incepând din acest an, mieii nu vor mai fi sacrificati in centre volante, cum s-a intâmplat in anii anteriori. „Anul acesta, sacrificarea mieilor se va face numai in abatoarele ce au avizul Directiei Sanitar-Veterinare, iar comercializarea se face numai prin magazine de profil“, a declarat Gheorghe Calinoiu, directorul Servicului Public Administrarea Pietelor si Târgurilor. Potrivit informatiilor primite de la acesta, mieii vii se vor vinde numai in Târgul de saptamâna Romanesti. „Deocamdata, comerciantii nu si-au manifestat inca dorinta de a vinde miei vii. Din experienta anilor trecuti, procesul incepe cam din a doua zi a saptamânii premergatoare Pastelui“, a spus Gheorghe Calinoiu. Potrivit acestuia, craiovenii care stau la casa vor putea sa-i sacrifice in gospodaria proprie. „Pentru cei care stau la bloc va fi mai dificil“, a adaugat Calinoiu.


Saptamâna aceasta incep controalele OPC


In ceea ce-i priveste pe cei care vor sa vânda miei gata taiati, acestia trebuie sa se adreseze direct abatoarelor avizate de DSV. „Nu trebuie sa depuna nimic la noi. Merg direct la abatoarele avizate, unde asiguram asistenta. In ceea ce priveste partea economica, trebuie sa se inteleaga cu cei de la abator“, a declarat Andrei Butaru, directorul DSV Dolj.


In urmatoarea perioada, reprezentantii Oficiului pentru Protectia Consumatorilor (OPC) Dolj vor incepe o serie de controale la comerciantii de carne de miel. „Zilele acestea vom demara controalele“, a spus Gheorghe Marinescu, directorul OPC Dolj.


Carcasa de miel se vinde cu 15 lei/kg


In asteptarea mieilor vii pe piata craioveana, unele magazine din Piata Centrala vând deja carcasa de miel la preturi mai mici decât anul trecut. „Il vindem cu 15 lei/kg. Anul trecut a fost mai scump – a ajuns si la 20 de lei/kg“, a declarat Elena Stefan, lucrator comercial la unul dintre magazinele din hala din Piata Centrala. Si marile magazine au lansat deja oferta de carne de miel. „Avem carcasa de miel si organe de miel (congelate si proaspete) cam de doua saptamâni si se vând foarte bine“, a declarat Gelu Nedelcu, directorul real,-Hypermarket Craiova.


Vopseaua de oua costa intre un leu si 15 lei


Vopseaua de oua este tot mai diversificata si cuprinde, pe lânga traditionala vopsea (cu preturi pornind de la un leu si ajungând pâna la câteva zeci de lei), si hârtie-ornament pentru vopsit oua (aproximativ patru lei). La acestea se adauga paletele de culori alimentare (aproximativ 15 lei), ce poate transforma vopsitul oualor in arta si joaca, spre incântarea copiilor, ca si cariocile pentru vopsit oua (aproximativ 15 lei). „Vopseaua se vinde bine. Pretul mediu al vopselei de oua este aproximativ 1,7 lei“, a spus Gelu Nedelcu. De fapt, magazinele si-au diversificat oferta destul de mult in ceea ce priveste ouale de Paste. „Avem chiar si oua gata vopsite, pentru a veni in sprijinul persoanelor care nu prea au timp sa stea in bucatarie“, a adaugat Nedelcu.


Cozonacul, verdeturile si vinul, minimum 20 de lei


Si cum de pe masa de Paste nu poate lipsi cozonacul, oferta de pe piata este diversificata si pe acest segment, preturile variind intre 3,5 si zece lei, in functie de magazinul/patiseria din care-l cumparati. Pentru cei mai putin conservatori este si varianta cozonac italian (panetonne), care, potrivit reprezentantilor marilor magazine, se vinde destul de bine, mai ales la pachet, alaturi de vin, al carui pret variaza intre sapte si peste 20 de lei sticla.


In ceea ce priveste legumele, luni, in Piata Centrala, rosiile se vindeau cu 5 lei/kg, castravetii cu 6 lei/kg, ridichiile cu un leu legatura, ceapa verde si usturoiul cu 0,5 lei/legatura, patrunjelul cu un leu legatura, iar mararul cu 0,5 lei legatura.


Masa de Paste va costa minimum 100 de lei


O familie formata din trei persoane va face cumparaturi minime de aproximativ patru kilograme de carne si organe de miel (cam 60 de lei), verdeata pentru drob si stufat (aproximativ 10-15 lei), un kilogram de rosii si unul de castraveti (cam 11 lei), oua si vopsea (aproximativ zece lei), un cozonac (aproximativ sase lei) si o sticla de vin (opt lei).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS