20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoljeni incendiati la Paris

Doljeni incendiati la Paris

Doi tineri de etnie roma din comuna Cosoveni au murit din cauza arsurilor suferite intr-un incendiu care a cuprins baraca unde dormeau, amplasata intr-o tabara din orasul francez Saint-Denis. Cea de-a treia persoana aflata in baraca arsa in noaptea de 10 spre 11 martie a fost operata ieri, intr-un spital din Paris.


Mai multe familii de romi din Cosoveni, Dolj, stau de câteva zile la usa primarului, asteptând un semn pentru a aduce acasa trupurile neinsufletite ale rudelor arse intr-un incendiu izbucnit in urma cu câteva zile intr-o tabara din orasul francez Saint-Denis. Radu Gaman, de 25 de ani, Laurentiu Mihai, de 21 de ani, si Danut Mihai, de 32 de ani, au luat foc in noaptea de 10 spre 11 martie intr-una dintre cele 17 baraci de pe strada Campra, din Saint-Denis. Gaman a decedat pe 11 martie, iar Laurentiu Mihai pe 19 martie, Danut Mihai fiind operat ieri intr-un spital din Paris, conform declaratiilor primarului din Cosoveni, Ilie Dumitru.


Potrivit neamurilor din tara, in noaptea fatidica, doljenii isi facusera bagajele pentru a veni acasa si bausera niste pahare cu bere. Sunt ultimele informatii despre cei trei in viata si sanatosi, pe care conationalii din tabara le-au comunicat ulterior, prin telefon, rudelor indoliate din Cosoveni. Imigrantii din suburbia Parisului ar mai fi povestit ca panica s-a instalat in campus spre dimineata, când vâlvataile au atins si alte constructii, insa oamenii au reusit sa se salveze. In acele momente insa, baraca doljenilor era deja scrum. Tatal lui Gaman, Florian, este primul care a aflat vestea neagra si care a cerut ajutor primarului Ilie Dumitru, chiar pe 11 martie. In aceeasi zi, primarul a solicitat o confirmare Ministerului Afacerilor Externe, precum si sprijin in vederea repatrierii si date despre locul in care sunt internate victimele, starea sanatatii celor doi români in viata la acea data etc. Autoritatile publice nu au primit de atunci nici un document oficial, insa Ilie Dumitru este contactat zilnic de reprezentantii MAE. „Mi s-a confirmat telefonic si am fost instiintat ca vom primi o adresa oficiala in momentul in care autoritatile franceze vor definitiva cercetarile asupra cauzelor incendiului. Noi am organizat deja o cheta publica pentru repatrierea celor doi decedati, fiindca familiile lor sunt sarace. Nu putem insa contracta servicii specializate pâna nu avem confirmarea MAE“, a spus primarul comunei Cosoveni.


MAE nu a raspuns cererii de confirmare a evenimentelor relatate pâna la inchiderea editiei GdS. Parintii celor doi tineri morti in urma incendiului vor sa-si aduca acasa copiii, pentru a-i ingropa crestineste, dar insista sa afle adevarul despre cauza tragediei. Mariana, mama lui Laurentiu, crede ca nu e exclus ca tot niste români sa fi pus foc in baraca fiului sau. „Cum de s-a intâmplat tocmai când voiau sa se intoarca acasa? Cineva le-a dat foc, altfel nu se poate. Statul sa ne spuna cum au murit! Si acum, cum ii aducem noi acasa, ca ne trebuie mii de euro? Se dusesera si ei sa faca un ban, erau de trei luni acolo… Si acum au ramas doua fetite fara tata si eu nici n-am cu ce sa aduc copilul acasa“, a izbucnit Mariana.


Laurentiu Mihai are doua fetite de câtiva anisori, Andreea si Laura-Ancuta. Tatal lui Radu Gaman sustine ca fiul sau si ceilalti doi strânsesera câteva mii de euro, de care s-a ales praful.


Comunicat al Primariei Saint-Denis


Potrivit unui comunicat postat pe site-ul orasului Saint-Denis pe 13 martie, sub semnatura primarului Didier Paillard, drama din 11 martie pune din nou in evidenta situatia delicata a românilor din zona si refuzul statului francez de a-si asuma mai multe responsabilitati in ceea ce-i priveste pe acesti oameni, pe care primarul din Saint-Denis ii considera „persecutati in tara lor“. Paillard sustine, conform comunicatului electronic, ca, vreme de cinci ani, nu a incetat sa-l alerteze pe prefectul regiunii Ile-de-France si chiar pe primul-ministru francez asupra necesitatii de identificare a unor solutii urgente de gazduire a imigrantilor români si ca grupul de lucru anuntat in acest scop de prefectul de Seine-Saint-Denis intr-un curier oficial din 2005 nu s-a reunit niciodata. Didier Paillard mai crede ca statul ar trebui sa nu-i mai considere pe acesti români pasageri, statutul lor juridic modificându-se o data cu integrarea României in UE, si ca familiile respective ar trebui sa traiasca decent peste tot in Ile-de-France. Primarul mai arata ca administratia din Saint-Denis a facut tot ce a tinut de competenta sa pentru protectia familiilor române, semnând un protocol cu gestionarii campusului, pentru furnizarea de electricitate, grupuri sanitare etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII